Απόλλων της Πάρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Απόλλων της Πάρου
Kouros Asclepeion Paros Louvre.jpg
 
ΟνομασίαΑπόλλων της Πάρου
Είδοςάγαλμα
Διαστάσειςύψος 1,035 μέτρα
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
Αριθμός καταλόγουMa 3101
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Απόλλων της Πάρου είναι ελληνικό έργο αρχαϊκής τέχνης. Βρέθηκε το 1901 κατά τις ανασκαφές του Ασκληπιείου της Πάρου στην βορειοδυτική γωνία του ιερού και φυλάγεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι με αύξοντα αριθμό Ma 3103.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαρμάρινο άγαλμα έχει ύψος 1,035 μέτρα, ενώ λείπουν τα δύο κάτω άκρα από το γόνατο. Παρουσιάζει έναν έφηβο (κούρος), στην γνωστή όρθια βηματιστή στάση. Το αριστερό πόδι κάνει ένα βήμα μπροστά. Ο αριστερός βραχίονας έχει φυσικά λυγισμένο τον αγκώνα και αιωρείται με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός. Η πυγμή είναι σφιχτή και ακουμπάει με το πίσω της μέρος στον μηρό. Το σώμα είναι καλογυμνασμένο και φέρει τις χαρακτηριστικές αναλογίες όλων των κούρων αγαλμάτων. Η πλάτη είναι φαρδιά, κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση μόνο από την πίσω άποψη, ενώ από μπροστά παρουσιάζεται φυσική. Ο θώρακας είναι τεταμένος, η σπονδυλική στήλη γερή, η μέση λεπτή. Γενικά οι γραμμές είναι απαλές και αρμονικές χωρίς υπερβολικό τονισμό των ανατομικών λεπτομερειών.

Η κεφαλή είναι φυσική, το πρόσωπο όλο ζωντάνια. Τα μάτια έχουν το χαρακτηριστικό για την αρχαϊκή τέχνη υπερμέγεθος, το πρόσωπο είναι χαμογελαστό και γλυκό. Η πυκνή κόμη είναι καλοχτενισμένη και πέφτει στους ώμους και την πλάτη σαν κοτσίδες, ενώ μπροστά τα μαλλιά είναι δεμένα με κορδέλα. Το κούτελο είναι στολισμένο με μπούκλες όπως αυτές που συναντάμε και στον Απόλλωνα της Θήρας.

Το άγαλμα είναι σμιλευμένο από μάρμαρο της Πάρου. Φέρει μικρά θραύσματα και φθορές στην επιφάνειά του, αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση. Η μύτη είναι σπασμένη. Ο αριστερός βραχίονας βρέθηκε δίπλα στο σώμα σπασμένος σε τρία κομμάτια και ανασυγκροτήθηκε. Ο δεξιός βραχίονας λείπει από την μασχάλη.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι λεπτομέρειες του καλλιτεχνήματος αυτού είναι αναμφίβολα δείγματα της υψηλής τέχνης των γλυπτών του νησιού. Ο κούρος ήταν τοποθετημένος στο ιερό του θεού Απόλλωνα, και είναι ίσως άγαλμα του θεού, ή ανδριάντας ενός ήρωα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα προφανώς είχε πέσει στο έδαφος και θάφτηκε στα αρχαία χρόνια, πιθανώς κατά την ανοικοδόμηση του νεώτερου ναού. Είναι έργο τοπικού καλλιτέχνη της εποχής του 6ου αιώνα π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]