Αποφοίτηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αποφοίτηση ονομάζεται η ολοκλήρωση των σπουδών στο πανεπιστήμιο ή, η ολοκλήρωση των μαθημάτων σε κάποια σχολή, η οποία λαμβάνει εορταστική χροιά την τελευταία ημέρα κατά την οποία, το άτομο που αποφοιτά, παραλαμβάνει το πτυχίο του από τον υπεύθυνο καθηγητή του της σχολής (κοσμήτορας).

Κατά την εκδήλωση αυτή, συναθροίζονται οι απόφοιτοι σπουδαστές και σε μια λιτή και σεμνή τελετή, αποδίδεται σε αυτούς ο τίτλος σπουδών (πτυχίο).

Είναι μια ημέρα συγκίνησης, διότι οι κόποι πολλών ετών αποτυπώνονται και επίσημα σε ένα πτυχίο που θα τους βοηθήσει για μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Φυσικά, μιας και είναι εορταστική η ατμόσφαιρα, κυρίως οι φίλοι των πτυχιούχων, οργανώνουν το λεγόμενο "πάρτι αποφοίτησης" όπου εκεί μαζεύονται συνήθως σε κάποιο εστιατόριο η club, διακοσμούν τον χώρο και φυσικά υπάρχουν και τα απαραίτητα εδέσματα και ποτά.

Στα πανεπιστήμια και στα κολέγια των Ηνωμένων Πολιτειών, η παράδοση λέει πως αυτά τα πάρτι, θα πρέπει να κρατούν όλη την ημέρα. Στην Ελλάδα οι καταστάσεις είναι ήπιες αλλά πολύ χαρούμενες.