Αποσφαλμάτωση μέσω πάπιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια πάπια από καουτσούκ που χρησιμοποιείται από έναν προγραμματιστή για να βοηθήσει την αναθεώρηση κώδικα

Στη μηχανική λογισμικού, η «Αποσφαλμάτωση μέσω πάπιας» είναι μέθοδος αποσφαλμάτωσης κώδικα. Η ονομασία της μεθόδου προέρχεται από μια αναφορά στο βιβλίο The Pragmatic Programmer, στην οποία ένας προγραμματιστής κουβαλάει μαζί του ένα παπάκι μπάνιου και αποσφλαματώνει κώδικα εξηγώντας τον γραμμή-γραμμή στην πάπια.[1] Υπάρχουν πολλοί άλλοι όροι για αυτήν την τεχνική, που συχνά περιλαμβάνουν διαφορετικά άψυχα αντικείμενα.

Πολλοί προγραμματιστές έχουν την εμπειρία του να εξηγούν το πρόβλημα σε κάποιον άλλον, συνήθως που δε γνωρίζει από προγραμματισμό και να βρίσκουν τη λύση κατά τη διάρκεια της εξήγησης του προβλήματος. Κατά την περιγραφή των όσων θα έπρεπε να κάνει ο κώδικας και την παρατήρηση του τι κάνει τελικά, η ασυμφωνία γίνεται ορατή.

Με τη χρήση ενός άψυχου αντικειμένου όπως ένα παπάκι μπάνιου, ο προγραμματιστής μπορεί να προσπαθήσει να το πετύχει χωρίς να χρειαστεί να ενοχλήσει κάποιον άλλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master. Addison Wesley. ISBN 978-0201616224. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019.