Απολυταρχική καθοδήγηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Απολυταρχική καθοδήγηση είναι ένας από τους τρεις τρόπους άσκησης της ηγεσίας στον εργασιακό χώρο.
Στην απολυταρχική καθοδήγηση οτιδήποτε λέει ο διευθυντής ενός οργανισμού/εταιρίας θα πρέπει να ακολουθείται πιστά από τους υφιστάμενους οι οποίοι έχουν μικρή ή καθόλου συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.
Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό το διευθυντικό στέλεχος χρησιμοποιεί την εξουσία που του εξασφαλίζει η ιεραρχική του θέση. Βέβαια υπάρχει θετική αλλά και αρνητική πλευρά σε αυτόν τον τρόπο άσκησης της ηγεσίας.
Η θετική πλευρά αυτής της τακτικής είναι ότι επιτυγχάνονται καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου η ίδια η φύση της εργασίας δεν αφήνει περιθώρια για επιλογές(π.χ. μια γραμμή συναρμολόγησης). Αυτό εξαρτάται σαφώς από τους υφιστάμενους του οργανισμού αν είναι πειθαρχημένη ή όχι. Αντίθετα η αρνητική πλευρά ότι οι υφιστάμενοι δεν έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης λόγω του απολυταρχικού ηγέτη που συνήθως δέχεται όλη την αναγνώριση για τις επιτυχίες ενώ επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τις αποτυχίες στους εργαζόμενους. Ο τρόπος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εποχή μας σε οργανισμούς αλλά επιλεκτικά διότι διαταράσσει την λειτουργία του.