Αποκωδικοποιητής ψηφιακού σήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετατροπέας ψηφιακού σε αναλογικό σήμα 8 καναλιών όπως χρησιμοποιείται σε κάρτα ήχου.

Στα ηλεκτρονικά, ένας ψηφιακός αποκωδικοποιητής (DAC) είναι σύστημα που μετατρέπει ένα ψηφιακό σήμα σε αναλογικό σήμα. Ένας μετατροπέας αναλογικού σε ψηφιακό (ADC) εκτελεί την αντίστροφη λειτουργία.

Υπάρχουν πολλές μορφές DAC. η καταλληλότητα ενός DAC για μια συγκεκριμένη εφαρμογή καθορίζεται από αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνουν: ανάλυση, μέγιστη συχνότητα δειγματοληψίας και άλλα. Η μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό μπορεί να υποβαθμίσει ένα σήμα, οπότε πρέπει να οριστεί μια DAC που έχει ασήμαντα σφάλματα όσον αφορά την εφαρμογή.

Χρησιμοποιούνται συνήθως σε συσκευές αναπαραγωγής μουσικής για τη μετατροπή των ροών ψηφιακών δεδομένων σε αναλογικά σήματα ήχου. Χρησιμοποιούνται επίσης σε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα για τη μετατροπή ψηφιακών δεδομένων βίντεο σε αναλογικά σήματα βίντεο τα οποία συνδέονται με τους οδηγούς οθόνης για να εμφανίζουν μονόχρωμες ή έγχρωμες εικόνες. Αυτές οι δύο εφαρμογές χρησιμοποιούν DAC.

Λόγω της πολυπλοκότητας και της ανάγκης για εξαρτήματα ακριβής αντιστοίχισης, όλα εκτός από τα πιο εξειδικευμένα DAC υλοποιούνται ως ολοκληρωμένα κυκλώματα.