Αποθείωση (χημεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αποθείωση (Desulfurization ή desulphurisation) είναι μια χημική διαδικασία για την αφαίρεση θείου από ένα υλικό. Αυτό περιλαμβάνει είτε την απομάκρυνση του θείου από ένα μόριο (π.χ. A=S → A:), είτε την αφαίρεση ενώσεων θείου από ένα μείγμα όπως οι ροές διυλιστηρίων πετρελαίου.[1]

Χημική αντίδραση: Η θειοακετάλη διασπάται σε αιθάνιο, θειούχο νικέλιο και υδρογονάνθρακα υπό τη δράση του υδρογόνου και νικελίου Raney.
Παράδειγμα αποθείωσης θειοακετάλης χρησιμοποιώντας νικέλιο Raney

Αυτές οι διεργασίες έχουν μεγάλη βιομηχανική και περιβαλλοντική σημασία, καθώς παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του θείου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία (Διαδικασία Κλάους (Claus) και Διαδικασία επαφής (Contact process)), επειδή οι ενώσεις χωρίς θείο που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο αριθμό καταλυτικών διεργασιών και επίσης μειώνουν την απελευθέρωση επιβλαβών ενώσεων θείου στο περιβάλλον, ιδιαίτερα διοξειδίου του θείου (SO2) που οδηγεί σε όξινη βροχή.

Οι διεργασίες που χρησιμοποιούνται για την αποθείωση περιλαμβάνουν την υδροαποθείωση (hydrodesulfurization), τη διεργασία SNOX (SNOX process) και τη διεργασία του υγρού θειικού οξέος (διεργασία WSA, wet sulfuric acid process)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Babich, I (April 2003). «Science and technology of novel processes for deep desulfurization of oil refinery streams: a review». Fuel 82 (6): 607–631. doi:10.1016/S0016-2361(02)00324-1.