Απεργία των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδος (2011 - 2012)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Χαλυβουργίας Ελλάδας στον Ασπρόπυργο έλαβε χώρα από τις 1 Νοεμβρίου 2011 έως τις 28 Ιουλίου 2012.

Μετά από ζημιές περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, η διοίκηση της επιχείρησης ζήτησε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκ περιτροπής πεντάωρη απασχόληση και στα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Χαλυβουργίας , στον Βόλο και τον Ασπρόπυργο.

Το εργοστάσιο στο Βόλο το δέχτηκε ενώ το εργοστάσιο του Ασπροπύργου το απέρριψε και ξεκίνησε έτσι την 1η Νοεμβρίου του 2011 απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές κράτησαν περίπου 9 μήνες.

Εργαζόμενοι από όλα τα εργοστάσια της χώρας ήρθαν για συμπαράσταση στους απεργούς χαλυβουργούς στο διάστημα της απεργίας.

Η απεργία τελείωσε στις 28 Ιουλίου του 2012, μετά από συνέλευση των εργαζομένων στο εργατικό κέντρο Ελευσίνας. Το σωματείο εισηγήθηκε τη συνέχιση του αγώνα του με άλλες μορφές. Λίγες μέρες νωρίτερα προηγήθηκε επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο της απεργίας, λόγω του γεγονότος ότι η απεργία είχε κριθεί παράνομη τον Ιούνιο του 2012.[1] Δυο χρόνια αργότερα η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Ασπροπύργου μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο του Βόλου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια απεργίες που έγιναν ποτέ στην ιστορία του εργατικού κινήματος της Ελλάδας και το 2014 κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ για την απεργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]