Αντουκανουμάμπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αντουκανουμάμπη (αγγλ. aducanumab)[1][2][3] είναι μία νέα δραστική φαρμακευτική ουσία -που σημειωτέον είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα- η οποία εγκρίθηκε για τη σοβαρότατη νευροεκφυλιστική ασθένεια του ανθρώπου, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον Ιούνιο του 2021.

Το φάρμακο που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για την Αλτσχάιμερ από το 2003. Θα χορηγείται από την αμερικανική Biogen μαζί με την ιαπωνική εταιρεία Eisai.

Κύρια δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα αποτελεσματικό μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει ως κύρια δράση την σταδιακή απομάκρυνση των πλακών του β-αμυλοειδούς από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έχει ανακαλυφθεί ότι το β-αμυλοειδές είναι μία πρωτεΐνη, παθολογικής αιτιολογίας, που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Χορηγείται ενδοφλεβίως σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η νόσος προσβάλλει εκατομύρια ανθρώπων στον κόσμο και θεωρείται υπεύθυνη για τα προβλήματα μνήμης και πολλά άλλα αρνητικά, για την ποιότητα ζωής, συμπτώματα. Ανιχνεύεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, που προοδευτικά χάνουν τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες τους.

Αμφισβήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι επιστήμονες αμφιβάλλουν αν το φάρμακο αυτό έχει απόδοση και εν τέλει αποτελεσματικότητα έναντι της νόσου. Το Μάρτιο του 2019, η Biogen σταμάτησε και τις δύο δοκιμές της όταν ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησε ότι το εν λόγω φάρμακο δεν επρόκειτο να είναι αποτελεσματικά.[4]

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα δεδομένα κλινικών μελετών, και τελικά ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο στις 7 Ιουνίου 2021.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]