Αντονίνα Λέμπεντεβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντονίνα Λέμπεντεβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Μαρτίου 1916
d:Q116177164
Θάνατος17  Ιουλίου 1943
Bolkhovsky District
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταfighter pilot
στρατιωτικός αεροπόρος
πιλότος μαχητικών
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΥπολοχαγός/Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία
Πόλεμοι/μάχεςΑνατολικό Μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Μάχη του Στάλινγκραντ και Μάχη του Κουρσκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςμετάλλιο "Για το θάρρος"
τάγμα του Πατριωτικού Πολέμου 2ου βαθμού (1943)

Η Αντονίνα (Τόνια) Βασίλιεβνα Λέμπεντεβα (ρωσικά: Антонина Васильевна Лебедева‎‎, 29 Μαρτόυ 1916 – 17 Ιουλίου 1943) ήταν Σοβιετική πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχασε την ζωή της ενώ μαινόταν η μάχη του Κούρσκ, όταν κατέρριψαν το αεροσκάφος της γερμανικά μαχητικά.

Bίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λέμπεντεβα γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μπακούνινo στο Κυβερνείο του Τβερ της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας.[1] Μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στη Μόσχα και αφού τελείωσε το σχολείο σπούδασε Βιολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Επίσης έγινε μέλος της αερολέσχης «Ντρεζίνσκι» και έφθασε στο επίπεδο να γίνει εκπαιδευτής πιλότων.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1941, έπειτα από τη γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση, η Λέμπεντεβα κατετάγη στην Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία. Εντάχθηκε στο 586ο Σύνταγμα Μαχητικών, έναν σχηματισμό αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναίκες πιλότους. Στο συγκεκριμένο Αεροπορικό Σύνταγμα είχε ανατεθεί η προστασία της πόλης Σαράτοφ από τις επιθέσεις της γερμανικής Luftwaffe. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, μετατέθηκε στο 434ο Αεροπορικό Σύνταγμα.[2] Από τις 10 Σεπτεμβρίου 1942 έλαβε μέρος στη μάχη του Στάλινγκραντ, πετώντας σε αποστολές αναχαίτισης πάνω από τη μαχόμενη πόλη. Στις 3 Οκτωβρίου 1942 μετατέθηκε ξανά, για να λάβει μέρος στην επερχόμενη επιθετική επιχείρηση στο Βελίκι Λούκι. Τον Δεκέμβριο του 1942 τόσο η Λέμπεντεβα όσο και η παραστάτριά της καταρρίφθηκαν από γερμανικά μαχητικά, αφού πρώτα είχαν καταφέρει να καταρρίψουν ένα γερμανικό αεροπλάνο.[1][2] Η Λέμπεντεβα επιβίωσε και σύντομα επέστρεψε στην ενεργό δράση.[1][2]

Στις 10 Ιανουαρίου 1943 ενεπλάκη κλειστή αερομαχία κατά την οποία αντιμετώπισε μόνη της δύο γερμανικά μαχητικά, καταφέρνοντας μάλιστα να καταρίψει ένα εξαυτών (ένα Messerschmitt Bf 109).[2] Το δικό της αεροσκάφος επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές και αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση ενώ δεχόταν επίθεση.[2] Στις 22 Φεβρουαρίου 1943 τιμήθηκε με το Τάγμα του Πατριωτικού Πολέμου, 2ης τάξης, για την γενναιότητα που επέδειξε στη μάχη.[1] Σε εκείνο το χρονικό σημείο είχε περισσότερες από 1500 ώρες πτήσης και είχε συμμετάσχει σε τρεις αερομαχίες.[1]

Στις αρχές Μαΐου 1943 προήχθη σε υπολοχαγό και στις 9 Μαΐου μετατέθηκε στο 65ο Σύνταγμα Μαχητικών της Φρουράς στο μέτωπο του Μπριάνσκ. Στις 12 Ιουλίου στάλθηκε να πολεμήσει στη μάχη του Κουρσκ, στο πλαίσιο σοβιετικής επίθεσης.

Η τελευταία αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το απόγευμα της 17ης Ιουλίου 1943, ενώ η Λέμπεντεβα επιχειρούσε μαζί με ακόμα τρία σοβιετικά μαχητικά, δέχθηκε -όπως και οι σύντροφοί της- αιφνιδιαστική επίθεση από ομάδα τριάντα γερμανικών μαχητικών. Όλα τα σοβιετικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν και η Λέμπεντεβα, όντας αγνοούμενη, θεωρήθηκε νεκρή.

Το 1982, ομάδα μαθητών από τo Αριόλ ερευνούσε αναφορές σχετικά με τον τόπο συντριβής στο χωριό Μπέτοβο στην περιφέρειας του Αριόλ. Ανακάλυψαν τα λείψανα πιλότου, μαζί με αλεξίπτωτο, πιστόλι, μαχαίρι και έγγραφα.[3][1] Αρχικά θεωρήθηκε πως το αεροσκάφος που εντόπισαν ανήκε στη γαλλική μοίρα «Νορμανδία-Νιέμεν», που πολεμούσε στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό των Σοβιετικών, αποδείχθηκε πως τα αντικείμενα ανήκαν στην Λέμπεντεβα. Μάλιστα βρέθηκε η ιατρική κάρτα της στην οποία αναγράφονταν το όνομά της καθώς και το βιβλίο καταγραφής πτήσεων της. Επίσης επιβεβαιώθηκε πως ο σειριακός αριθμός του πολυβόλου που βρέθηκε ήταν αυτός του όπλου που έφερε το μαχητικό της Λέμπεντεβα όταν χάθηκε.[3]

Σήμερα ο τάφος της βρίσκεται στο πρώην σοβχόζ του Βιαζόφκσι, στην επαρχία Μπολχόφσκι. Στο σημείο έχει ανεγερθεί ένας μνημειακός οβελίσκος ως επιτύμβιος δείκτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Kaminsky, Oleg (2014). «Лебедева Антонина Васильевна» (στα Russian). Proza. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Лебедева Антонина Васильевна» (στα Russian). Air Aces. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. 3,0 3,1 Vinogradova 2015, σελ. 246.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]