Αντιπρόεδρος του Ιράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν (περσικά: معاون ریاست جمهوری اسلامی ایران ) ορίζεται από το άρθρο 124 του Συντάγματος του Ιράν: ορίζεται από τον Πρόεδρο του Ιράν για να τον συνεπικουρεί στο προεδρικό έργο του. Τον Αύγουστο του 2019 , υπάρχουν 12 αντιπρόεδροι στο Ιράν. Ο πρώτος αντιπρόεδρος ( περσικός : معاوناول ) είναι ο σημαντικότερος, καθώς αυτός ή αυτή ηγείται των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας του προέδρου.

Αντιπρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος Αντιπρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του πρώτου αντιπροέδρου δημιουργήθηκε κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1989. Αναλάμβανε ορισμένες από τις ευθύνες του πρωθυπουργού . Σύμφωνα με το άρθρο 124, ο πρώτος αντιπρόεδρος προεδρεύει του συμβουλίου των υπουργών και συντονίζει τις άλλες αντιπροεδρίες, αν το επιτρέψει ο πρόεδρος. Σύμφωνα με το άρθρο 131, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την ιδιότητα του Προέδρου σε περιπτώσεις όπου ο Πρόεδρος είναι ανίκανος, αλλά μόνο εφόσον επιτρέπεται από τον Ανώτατο Αρχηγό . Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος (ή ο καθένας που ασκεί καθήκοντα προσωρινού Προέδρου) πρέπει να διασφαλίσει ότι ένας νέος πρόεδρος εκλέγεται σε πενήντα ημέρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 132, κατά τη διάρκεια της θητείας ενός εκτελούντος Προέδρου (συνήθως πρώτου αντιπροέδρου), το κοινοβούλιο (Ματζλίς) δεν μπορεί να παραβιάσει τους υπουργούς και δεν μπορεί να μην εγκρίνει τους υπουργούς που εισήχθησαν πρόσφατα. Επίσης, απαγορεύονται τα δημοψηφίσματα και οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος.