Αντιπάτρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αντιπάτρεια ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη νότια Ιλλυρία, πιθανώς πλησίον του σημερινού Μπεράτ της Αλβανίας. Οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρουν κάτι περί της ίδρυσής της. Νεότεροι ερευνητές υπέθεσαν ότι ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πατέρα του, Αντιπάτρου. Αν αυτό είναι σωστό, τότε η πόλη πρέπει να ιδρύθηκε μετά το 314 π.Χ. οπότε ο Κάσσανδρος υπέταξε την Ιλλυρία.

Η πόλη αναφέρεται από τον Πολύβιο και τον Τίτο Λίβιο σχετικά με την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Ρωμαίους. Κατελήφθη το 200 π.Χ. από λεγεώνες υπό τον Σουλπίκιο Γάλβα. Σύμφωνα με τον Τ. Λίβιο οι Ρωμαίοι κάλεσαν τους υπερασπιστές να παραδώσουν την πόλη αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Μετά την κατάληψη οι Ρωμαίοι κατέσφαξαν όλους τους ενήλικες άνδρες, γκρέμισαν τα τείχη και έκαψαν την πόλη.

Σύγχρονοι ερευνητές υποθέτουν ότι η πόλη ταυτίζεται με το σημερινό Μπεράτ (Βεράτιο) και την μεσαιωνική Πουλχεριούπολη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Getzel M. Cohen, επιμ. (1995). The Hellenistic settlements in Europe, the islands, and Asia Minor (σελ. 76). University of California Press. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]