Αντιγκόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το σιντριβάνι Μπράμπο στην κεντρική πλατεία της Αμβέρσας: Ο Μπράμπο πετά το ακρωτηριασμένο χέρι του γίγαντα στον ποταμό Σχέλντε

Το όνομα Αντιγκόν ή Αντιχόον στη φλαμανδική γλώσσα (Antigon ή Antigoon αντίστοιχα) σημαίνει "εχθρός των θεών". Το όνομα Αντιγκόν έφερε περίφημος γίγαντας των τοπικών παραδόσεων της Αμβέρσας.

Στις ετήσιες φλαμανδικές γιορτές των Μερμέζ οι κάτοικοι της Αμβέρσας περιφέρουν σε πομπή στους δρόμους της πόλης ομοιώματα δύο τεράστιων γιγάντων ενός άρρενος και ενός θήλεος, ύψους περί τα 8 μέτρα καθώς και άλλα μικροτέρων διαστάσεων. Πρόκειται για τα ομοιώματα του γίγαντα Αντιγκόν της συζύγου του και των παιδιών τους. Μετά τη περιφορά που καταλήγει σε όχθη του ποταμού Εσκώ, οι κάτοικοι κόβουν τα άνω άκρα (βραχίονες) όλων των ομοιωμάτων και τα ρίχνουν στον ποταμό.

Η τελετή αυτή είναι μια αλληγορική ανάμνηση των καταστροφών που προξενούσε στη περιοχή ο ποταμός αυτός, εκπρόσωπος του οποίου ήταν ο Αντιγκόν, που σύμφωνα με την παράδοση αυτόν και την οικογένειά του ακρωτηρίασε ο Ρωμαίος στρατιωτικός Σίλβιος Μπράμπο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 3ος, σελ.58.