Ανταλλακτικός τουρισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ανταλλακτικός τουρισμός αποτελεί δραστηριότητα ανταλλακτικής οικονομίας[1] στην οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς την διαμεσολάβηση του χρήματος.

Αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ως νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού βασιζόμενη σε αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας όπως η συλλογικότητα, ο μουτουαλισμός και η συνεργασία με έμφαση στη συλλογική προσφορά του οικιστικού αγαθού από και προς τα μέλη μιας κοινότητας η οποία θεσμοθετεί άτυπα τους κανόνες διαχείρισής του.

Κύριο γνώρισμα του ανταλλακτικού τουρισμού είναι η επίσκεψη ενός προορισμού για αναψυχή, επαφή και γνωριμία με άλλες κουλτούρες (πολιτιστική ανταλλαγή) ή δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, χωρίς τα έξοδα της διαμονής ανταλλάσσοντας αυτήν με αγαθό ή υπηρεσία. Το πλαίσιο της ανταλλαγής ορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του οικοδεσπότη- ιδιοκτήτη της κατοικίας και του φιλοξενούμενου-επισκέπτη.

Μορφές ανταλλακτικού τουρισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδεικτικά παραδείγματα ανταλλακτικού τουρισμού με βάση το πλαίσιο ανταλλαγής αποτελούν τα παρακάτω:

  • Φιλοξενία με σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή ή δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.

Το CouchSurfing είναι ευρέως διαδεδομένο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας το οποίο εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς και τα μέλη της κοινότητας στην οποία απευθύνεται (οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι) έρχονται σε επαφή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ή μέσω σελίδων CouchSurfing του Facebook. Ο David Bollier[2] χαρακτηρίζει το CouchSurfing ως μια τεράστια διαδικτυακή οικονομία δώρου η οποία βοηθάει (...) άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να προσφέρουν και να δέχονται φιλοξενία στα σπίτια ο ένας του άλλου, συχνά σφυρηλατώντας νέες φιλίες.[3]

  • Παροχή στέγης με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσίας ή εθελοντικής εργασίας π.χ. αγροτική εργασία ή φροντίδα των οικόσιτων ζώων ή μαθήματα ξένης γλώσσας στους ιδιοκτήτες του σπιτιού.[4]

Αυτή η μορφή ανταλλακτικού τουρισμού συναντάται σε πλατφόρμες όπως το workaway.info. Το Workaway είναι μια πλατφόρμα που έχει σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή των μελών μέσω της φιλοξενίας. Οι εθελοντές ή "Workawayers", εργάζονται για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα τη διαμονή και το φαγητό τους, το οποίο παρέχεται από τον οικοδεσπότη τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αντιπραγματισμός». Βικιπαίδεια. 2020-10-10. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&oldid=8474366. 
  2. «David Bollier» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2020-08-27. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=David_Bollier&oldid=975229421. 
  3. Bollier, David (2016). ΚΟΙΝΑ. Μια σύντομη εισαγωγή. Αττική: Angelus Novus. σελ. 183. ISBN 978-618-82665-3-7. 
  4. «8+1 ευκαιρίες για να ταξιδέψετε δωρεάν σε όλο τον κόσμο». enallaktikos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. 
  5. Traveler, Independent (17 Οκτωβρίου 2019). «Home Exchange Tips: Is a House Swap Right for You?». SmarterTravel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021.