Ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος NOWA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ανεξάρτητος Εκδοτικός Οίκος NOWA (πολωνικά : Niezależna Oficyna Wydawnicza NOWA, που σημαίνει «νέος») ήταν ο πρώτος υπόγειος εκδοτικός οίκος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1977 και σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος στη κομμουνιστική Πολωνία. Το 1989, μετά την πτώση του κομμουνισμού και τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, ο εκδοτικός οίκος άλλαξε το όνομά του σε SuperNowa (που σημαίνει «υπερνέος») και έγινε ιδιωτικός το 1993. Συνεχίζει να εκδίδει έργα μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων βιβλία του Άντζεϊ Σαπκόφσκι.

Έναρξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1977, οι φοιτητές του Καθολικού Πανεπιστημίου Ιωάννης Παύλος ΙΙ στο Λούμπλιν ξεκίνησαν έναν ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο, δημιουργώντας το δικό τους περιοδικό, με τίτλο Zapis, και τα δύο πρώτα τεύχη εκδόθηκαν με αυτό το όνομα. Το όνομα Nieocenzurowana Oficyna Wydawnicza (NOWA - Εκδοτικός Οίκος Χωρίς Λογοκρισία) προτάθηκε από τους Janusz Krupski, Piotr Jegliński και Wit Wójtowicz. Το καλοκαίρι 1977, οι φοιτητές του Λούμπλιν ήρθαν σε επαφή με τον Mirosław Chojecki, ακτιβιστή της Επιτροπής Υπεράσπισης των Εργαζομένων, ο οποίος συμφώνησε με το όνομα. Υπό την ηγεσία του Chojecki, η NOWA μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία και τον Αύγουστο του 1977 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Pochodzenie Systemu (Η Προέλευση του Συστήματος). Συγγραφέας ήταν ο Marek Tarniewski, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γιάκουμπ Καρπίνσκι, κοινωνιολόγος, ο οποίος είχε αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1977 έως το 1989, η NOWA δημοσίευσε περίπου 300 βιβλία, τα οποία περιλάμβαναν πολωνική και ξένη λογοτεχνία και σύγχρονη ιστορία. Η μέση κυκλοφορία κυμαινόταν από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες αντίτυπα ανά τίτλο. Η NOWA τύπωσε επίσης έναν σημαντικό αριθμό από υπόγεια περιοδικά, όπως τα Zapis, Krytyka, Puls και Tygodnik Mazowsze. Ήταν οργανωμένη σύμφωνα με τα πρότυπα ενός επαγγελματικού εκδοτικού οίκου και διαχειριζόταν μόνη της την εκτύπωση και τη διανομή. Τα κέρδη από τις πωλήσεις βιβλίων επέτρεπαν στη NOWA να πληρώνει τα δικαιώματα στους συγγραφείς της και τους μισθούς στους μεταφραστές, τους τυπογράφους και τους διανομείς της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η NOWA άρχισε να προσφέρει βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου.

Ακτιβιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο 1980, η NOWA είχε επικεφαλής τους Κόνραντ Μπιελίνσκι, Γκρεγκόρζ Μπογκοτά και Μίροσλαβ Χογέτσκι. Τους υποστήριζαν οι Adam Michnik, Ewa Milewicz, Anatol Lawina, Jan Narożniak και Ryszard Knauff. Η εκτύπωση και η διανομή ελέγχονταν από τους Marek Chimiak, Mieczysław Grudziński και Piotr Szwajcer.

Μετά τη δημιουργία του συνδικάτου Solidarity τον Αύγουστο 1980, η NOWA είχε επικεφαλής τους Grzegorz Boguta, Marek Borowik και Marek Chimiak. Τον Δεκέμβριο του 1981, η NOWA διοικήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα από τον Paweł Bąkowski, καθώς οι προηγούμενοι διευθυντές φυλακίστηκαν από την κομμουνιστική κυβέρνηση. Το φθινόπωρο 1982, ο Boguta επέστρεψε, υποστηριζόμενος από αρκετούς άλλους ακτιβιστές, όπως οι Piotr Szwajcer, Przemyslaw Cieslak, Marek Borowik, Jan Walc, Marek Chimiak, Jan Kofman, Andrzej Paczkowski, Miroslaw Kowalski, Marek Kubin, Andrzej Werner και Adam Widmanski.

Επιλεγμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]