Ανδρέας ο Χρυσοβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας ο Χρυσοβέργης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1440 ή Φεβρουάριος 1451
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Δομινικανών
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Πάδοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεολόγος
χριστιανός ιερέας

Ο Ανδρέας ο Χρυσοβέργης (15ος αιώνας), γνωστός και ως Ανδρέας Ρόδου και Ανδρέας του Πέραν, ήταν Έλληνας Ρωμαιοκαθολικός ιεράρχης.

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη περι τα τέλη του 14ου αιώνα και μαζί με τους αδελφούς του Θεόδωρο και Μάξιμο ασπάσθηκε τον Ρωμαιοκαθολικισμό, και εισήλθε στη Μονή των Δομινικανών του Πέραν. Κατόπιν πραγματοποίησε θεολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τον Πάπα και τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα σε διπλωματικές αποστολές και ιδίως ως εκπρόσωπος σε συνόδους. Πιο συγκεκριμένα, το 1414, ως εκπρόσωπος του Μανουήλ Β´ Παλαιολόγου, έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Κωνσταντίας, όπου μίλησε για την ένωση των Εκκλησιών. Στη Σύνοδο της Βασιλείας από την άλλη, το 1431, υπήρξε μέλος της παπικής αντιπροσωπείας. Το 1426 ο Ανδρέας ονομάσθηκε από τον Πάπα Μαρτίνο Ε΄ πρέσβυς στην Κωνσταντινούπολη και το 1429 χειροτονήθηκε Επίσκοπος του Σούτρι (επισκοπή κοντά στη Ρώμη, που λίγο αργότερα, το 1435, ενοποιήθηκε στην Επισκοπή Νέπι-Σούτρι). Τέλος, το 1432 έγινε (Ρωμαιοκαθολικός) Αρχιεπίσκοπος Ρόδου, από όπου και η επωνυμία του.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 559
  • V. Laurent. Les ‘Mémoires’ du grand ecclésiarque de l'Église de Constantinople Sylvestre Syropoulos sur le Concile de Florence (1438–1439). Παρίσι 1971, σελ. 117, υποσημ. 5