Ανδρέας Μπαζός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ανδρέας Μπαζός ήταν Πολιτικός Μηχανικός, Κιθαριστής, Συνθέτης και Συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1932. Έζησε στην τρίτη δημοτικού τον βομβαρδισμό της Πάτρας από τους Ιταλούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνθήκες, τα γεγονότα, η πείνα, η ανασφάλεια και γενικά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του πολέμου περιγράφονται στα δύο βιβλία που έχει εκδώσει. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Πάτρα και το 1952 μπήκε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1953 μπήκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών με υποτροφία.

Είχε μεγάλη αγάπη για την μουσική και την κλασική κιθάρα. Το 1973 πήρε το Δίπλωμα κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου. Δάσκαλός του υπήρξε και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος. Ως σολίστ κλασικής κιθάρας έδωσε συναυλίες στην Αθήνα και την Πάτρα. Διετέλεσε επικεφαλής καθηγητής της Σχολής Κιθάρας στο Πατραϊκό και το Πελοποννησιακό Ωδείο, καθώς και το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας.

Το 1985 εξέδωσε ένα μουσικό βιβλίο που κυκλοφορεί στους μουσικούς οίκους της χώρας με τίτλο «Αρμονία και κιθάρα» όπου -όπως έλεγε- παρουσιάζεται η αρμονία σαν θεωρητικός λογισμός, με κανόνες που προκύπτουν σαν ενιαία συλλογιστική μέθοδο. Έργα του έχουν παιχθεί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει ηχογραφήσει μέρος των έργων του για σόλο κιθάρα σε επιλεγμένη έκδοση C.D με τίτλο «Αναδρομή». Ήταν μόνιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει εκδώσει δύο βιβλία, το ένα το 2002 με δύο νουβέλες «Το τοτότο» και την «Φουρκέτα[1]» και το 2005 το μυθιστόρημα «Η γραμμή των πρόσω».

Απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «.:BiblioNet : Το τοτότο. Η φουρκέτα / Μπαζός, Ανδρέας». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019.