Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανδρέας Α. Μιαούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ανδρέας Α. Μιαούλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1830
Ύδρα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταυδρογράφος
Οικογένεια
ΓονείςΑντώνιος Μιαούλης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΕλληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Ο Ανδρέας Α. Μιαούλης ήταν γιος του Αντωνίου Μιαούλη και εγγονός του Ναύαρχου της ελληνικής επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη της ιστορικής υδραίικης οικογένειας των Μιαούληδων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας Μιαούλης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1830. Εισήλθε στη Σχολή του Ναυτικού και το 1854 ήταν ανθυποπλοίαρχος. Ασχολήθηκε πρωτοποριακά με την Υδρογραφία που δύσκολα εναρμονίζονταν με τις τότε αντιλήψεις του Πολεμικού Ναυτικού (το θεωρούσαν άσχετο αντικείμενο) γι΄ αυτό και τον αποκαλούσαν σκωπτικά "δάσκαλο". Έτσι απασχολούμενος τακτικά με βυθομετρήσεις, μετρήσεις θερμοκρασίας θάλασσας κ.α. υπέστη συνεχείς διωγμούς μέχρι που τέθηκε σε κατάσταση διαθεσιμότητας "για εγκατάλειψη θέσεως" (1854), στη συνέχεια τοποθετήθηκε με τους επίτακτους και δύο χρόνια μετά τον αποστράτευσαν (1856). Δέκα χρόνια μετά όταν πλέον έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα της υδρογραφίας ανακλήθηκε στην ενέργεια (1866) όπου και πρόσφερε πολλούς καρπούς των γνώσεών του τις οποίες και πλούτιζε παρακολουθώντας ως κυβερνήτης της "Μεθώνης" τις υδρογραφικές έρευνες που έκανε ο Άγγλος υδρογράφος Αρθούρος Μένσελ στη Χαλκίδα επί του θαλάσσιου ρεύματος.

Ο Ανδρέας Α. Μιαούλης ήταν ο πρώτος Έλληνας υδρογράφος ο οποίος και ανακάλυψε τον φερώνυμο ύφαλο στο Ιόνιο πέλαγος. Συνέγραψε μονογραφίες περί της παλίρροιας του Ευρίπου καθώς και για εκείνη που θα δημιουργούταν με την διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.546.