Ανδορρανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ανδορρανοί (καταλανικά: andorrañs‎) είναι οι άνθρωποι [1] που ταυτίζονται με την Ανδόρρα. Οι Ανδορρανοί μιλούν την βορειοδυτική διάλεκτο της καταλανικής γλώσσας. Οι Ανδορρανοί είναι οι απόγονοι των Καταλανών αγροτών που εγκαταστάθηκαν σε ορεινές κοιλάδες κατά τα αρχαία χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των αυτόχθονων Ανδορρανών ανέρχεται στα 34.989 άτομα.

Ο ανδορρανός πολιτισμός μοιάζει πολύ με τον καταλανικό. Ωστόσο οι Ανδορρανοί έχουν μια έντονα εκφρασμένη εθνική ταυτότητα, η οποία βασίζεται στις ιστορικές παραδόσεις αιώνων. Η επαφή του ανδορρανού με τον καταλανικό πολιτισμό έχει ενταθεί στις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μαζικής μετανάστευσης[2] .

Στα τελευταία χρόνια η δημογραφική σύνθεση της χώρας έχει αλλοιωθεί σημαντικά λόγω της εισροής χιλιάδων μεταναστών από την Ισπανία και τη Πορτογαλία κατά κύριο λόγο.[3] Γι'αυτό η κυβέρνηση της Ανδόρρας έχει κάνει μερικές τροποποιήσεις στο νόμο περί απόκτησης της ανδορρανής ιθαγένειας, περιπλέκοντας το πλαίσιο για την απόκτησή της.

Θρησκευτική επισκόπηση: Οι περισσότεροι Ανδορρανοί είναι ρωμαιοκαθολικοί. Η πολιούχος αγία της Ανδόρρας είναι η Παναγία της Μεριτσέλ. Το αρχικό άγαλμα της Παναγίας της Μεριτσέλ κάηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1972. Ο αρχιτέκτοντας Ρικάρντο Μποφίλ σχεδίασε ένα αντίγραφο της το 1976. Το όνομα Μεριτσέλ είναι κάπως δημοφιλές όνομα στην Ανδόρρα και την Καταλονία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «АНДОРРЦЫ • Большая российская энциклопедия - электронная версия». bigenc.ru. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  2. «Андоррцы (Андорра) — Etnolog.ru». etnolog.ru. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. 
  3. «Andorra migration rate».