Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανατόλιος Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανατόλιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Ελλάδα
Θάνατος3ος αιώνας
Μπρέσια
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Eορτασμός αγίου25 Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο ελληνικής καταγωγής Ανατόλιος είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος Επίσκοπος Μεδιολάνων και έζησε στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα. Τιμάται ως Άγιος από την Καθολική εκκλησία στις 25 Σεπτεμβρίου[1]. Μεταγενέστερη παράδοση τον θεωρεί και πρώτο επίσκοπο της Μπρέσια, όπου η εορτή του τελείται στις 24 Σεπτεμβρίου[2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή και την επισκοπική θητεία του Ανατόλιου, εκτός από το ότι είχε ελληνικό όνομα, και ήταν επίσκοπος Μεδιολάνων στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα και ότι πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ποιμαντικού ταξιδιού στη Μπρέσια, που ήταν στη δικαιοδοσία του[3].

Τα κείμενα του Μεσαίωνα προσθέτουν βιογραφικά στοιχεία που πρέπει να θεωρηθούν θρυλικά. Η πραγματεία De Episcopis Mettensibus του Παύλου του Διακόνου (8ος αιώνας) διηγείται ότι ο Ανατόλιος ήταν μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος τον έστειλε ως επίσκοπο στο Μιλάνο, ενώ το Historia Dataria (11ος αιώνας) λέει ότι ήταν μαθητής του Αποστόλου Βαρνάβα, που ήρθε να κηρύξει στην Ιταλία και τον έκανε επίσκοπο Μιλάνου[4]. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Aνατόλιος έχτισε μια εκκλησία στο Μιλάνο αφιερωμένη στον Σωτήρα πάνω από έναν αρχαίο ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στον Ερμή, σε μια περιοχή όπου τώρα βρίσκεται η εκκλησία του Σαν Τζόρτζιο αλ Παλάτσο[2].

Το 1472 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Παλαιό Καθεδρικό Ναό της Μπρέσια, όπου βρίσκονται σήμερα[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ruggeri, Fausto (1991). I Vescovi di Milano. Milano: NED. σελ. 7. ISBN 88-7023-154-2. (Ιταλικά)
  2. 2,0 2,1 «Sant' Anatalo (Anatalone) di Milano Vescovo». Santi e Beati. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011. (Ιταλικά)
  3. Cazzani, Eugenio (1996). Vescovi e arcivescovi di Milano. Milano: Massimo. σελίδες 9–10. ISBN 88-7030-891-X. (Ιταλικά)
  4. 4,0 4,1 Pasini, Cesare (1987). «Castriziano di Milano, santo (sec. IV)». Dizionario della Chiesa Ambrosiana. 1. Milano: NED, σελ. 140–141. ISBN 88-7023-102-X. (Ιταλικά)


τίτλοι της Καθολικής Εκκλησίας
Προκάτοχος
Απόστολος Βαρνάβας
Επίσκοπος Μεδιολάνων
αρχές 3ου αιώνα
Διάδοχος
Γάιος
Προκάτοχος
κανείς
Επίσκοπος Μπρέσια
αρχές 3ου αιώνα
Διάδοχος
Κλατέος