Ανατολικός χιμπαντζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανατολικός Χιμπαντζής)
Ανατολικός Χιμπατζής

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Ανθρωπίδες

Ο ανατολικός χιμπατζής (Pan troglodytes schweinfurthii) είναι υποείδος του κοινού χιμπατζή. Απαντά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Τανζανία,την Δημοκρατία του Κονγκό,την Ουγκάντα, την Ρουάντα, και το Μπουρουντι.

Ταξινόμηση και μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 η IUCN το κατέταξε ως απειλούμενο, λόγω του κυνηγιού και της έλλειψης βιότοπου. Καθώς οι χιμπατζήδες κι οι άνθρωποι είναι γενετικά πολύ κοντά, αυτά τα ανθρωποειδή χρησιμοποιούνται για πειράματα και λοιπές ιατρικές έρευνες. Ακόμη, ο τουρισμός είναι μια ακόμα απειλή, καθώς οι τουρίστες μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στα ζώα.

Ο C.Groves του Εθνικού Αυστραλιανού Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι υπάρχει αρκετή παραλλαγή ανάμεσα στους βόρειους και τους νότιους πληθυσμούς του P. t. schweinfurthii ώστε να χωριστούν σε δυο υποείδη αντί για ένα: τον βόρειο πληθυσμό σαν P. t. schweinfurthii και τον νότιο πληθυσμό σαν P. t. marungensis.

Το υποείδος μελετήθηκε από την Τζέιν Γκούντολ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ενήλικοι χιμπατζήδες στην άγρια φυση έχουν μάζα από 40-65 κιλά. Τα αρσενικά φτάνουν τα 130 εκατοστά σε ύψος και τα θηλυκά σε 120 εκ. Το σώμα του χιμπατζή είναι καλυμμένο με πυκνή μαύρη γούνα εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια, τους καρπούς και τις παλάμες.

Συμπεριφορά και βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χιμπατζήδες περνούν τον χρόνο τους τόσο στα δέντρα όσο και στο έδαφος αλλά κοιμούνται στις κορυφές των δέντρων, όπου φτιάχνουν μια φωλιά κάθε βράδυ. Δυστυχώς ο βιότοπός τους έχει μειωθεί δραματικά.