Αναστασία (μεσαιωνική εικονογράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναστασία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος15ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιακοσμήτρια βιβλίων
Περίοδος ακμής15ος αιώνας και 1400

Η Αναστασία ήταν Γαλλίδα εικονογράφος κειμένων που έζησε στο Παρίσι γύρω στο 1400 μ.Χ.. Η ειδικότητά της, που την έκανε και ιδιαίτερα γνωστή στην εποχή της, ήταν τα λεπτομερή διακοσμητικά περιθώρια γύρω από το κείμενο καθώς και τα τοπία που χρησιμοποιούσε ως υπόβαθρο. Την εποχή της, αν και δεν είχε εφευρεθεί ακόμα η τυπογραφία, τα περισσότερα χειρόγραφα αναπαράγονταν σε μαζική κλίμακα σε επαγγελματικά εργαστήρια στα οποία εργάζονταν πολλές γυναίκες, ειδικά εκείνες που ειδικεύονταν στην δημιουργία διακοσμητικών περιθωρίων, μία εργασία που γινόταν ξεχωριστά από τις μικρογραφίες που γίνονταν από άλλον καλλιτέχνη. Το Παρίσι εκείνη την εποχή ήταν το κέντρο της εικονογραφίας και τα έργα των παριζιάνων καλλιτεχνών ήταν εξαιρετικά δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη[2].

Σελίδα από την Πόλη των Κυριών της Κριστίν ντε Πιζάν, όπου εμφανίζεται και ένα διακοσμητικό πλαίσιο που ζωγράφισε η Αναστασία.

Αν και η Αναστασία στην εποχή της ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες, σήμερα δεν γνωρίζουμε τίποτε για εκείνη εκτός από όσα ανέφερε η Κριστίν ντε Πιζάν στο έργο της Η Πόλη των Κυριών (1405). Η Πιζάν έγραψε χαρακτηριστικά για εκείνη:

«Γνωρίζω μία γυναίκα που την λένε Αναστασία που είναι τόσο μορφωμένη και έχει τόσο ταλέντο στο να ζωγραφίζει χειρόγραφα και υπόβαθρα μινιατούρες που ξεπερνά κάθε άλλον καλλιτέχνη στο Παρίσι, όπου βρίσκονται οι καλύτεροι, ούτε μπορεί κανένας να την ξεπεράσει στην ζωγραφική λουλουδιών και λεπτομερειών, ούτε γνωρίζω κάποιον το έργο του οποίου να θεωρείται πιο αξιόλογο, ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιο ή πολύτιμο και να είναι το βιβλίο. Οι άνθρωποι δεν σταματούν να μιλάνε για εκείνη. Κι εγώ το ξέρω καλά από δική μου εμπειρία γιατί έχει κάνει πολλά έργα για εμένα που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα διακοσμητικά πλαίσια ακόμα και μεγάλων καλλιτεχνών.»[3]"

Το όνομα της Αναστασίας περιλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό έργο της Τζούντι ΣικάγοΤο Δείπνο, και βρίσκεται μπροστά από το σερβίτσιο με το όνομα της Κριστίν ντε Πιζάν[4].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Penelope J.E. Davies· Walter B. Denny· Frima Fox Hofrichter· Joseph F. Jacobs· Ann S. Roberts· David L. Simon (2007). Janson's history of art : the western tradition. Upper Saddle River: Pearson/Prentice Hall. ISBN 978-0133884883. 
  3. Pizan, Christine de (1405). The Book of the City of Ladies. World Heritage Encyclopedia. 
  4. «Anastasia (Christine de Pisan group)». Brooklyn Museum (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017.