Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναλημματικός τοίχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως αναλημματικός τοίχος ή απλά ανάλημμα στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία ορίζεται τοίχος που κατασκευάζεται συνήθως σε έδαφος υπό κλίση. Από στατική άποψη η κατασκευή αναλήμματος βοηθά στην συγκράτηση του εδάφους από την διάβρωση δημιουργώντας παράλληλα ισόπεδες επιφάνειες[1]. Η συγκεκριμένη δομή είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη ώστε να αντιστέκεται στην πλευρική πίεση του εδάφους, όταν υπάρχει επιθυμητή αλλαγή στο ύψος, που υπερβαίνει την γωνία ανάπαυσης του εδάφους[2].

Κάθε αναλημματικός τοίχος υποστηρίζει μια εδαφική σφήνα. Η σφήνα ορίζεται ως το έδαφος το οποίο εκτείνεται πέρα από την επιφάνεια αστοχίας του τύπου εδάφους που υπάρχει στην θέση του τοίχου και μπορεί να υπολογιστεί όταν είναι γνωστή η γωνία τριβής του εδάφους. Καθώς η απόκλιση του τοίχου αυξάνεται, το μέγεθος της ολισθαίνουσας σφήνας μειώνεται. Αυτή η μείωση ανακουφίζει και την πίεση στον τοίχο αντιστήριξης[3].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γλωσσάρι». 'Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2017. 
  2. Ching, F. D., Faia., R., S., & Winkel, P. (2006). Building Codes Illustrated: A Guide to Understanding the 2006 International Building Code (2 ed.). New York, NY: Wiley.
  3. (2011) Commercial Installation Manual for Allan Block Retaining Walls (σ. 13)