Αναγκαίο αγαθό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύμφωνα με τον Νόμο του Ένγκελ, το μερίδιο εισοδήματος που δαπανάται για φαγητό μειώνεται, ακόμα και αν η συνολική δαπάνη αυξάνεται.

Στα οικονομικά ένα αναγκαίο αγαθό είναι ένα είδος κανονικού αγαθού. Αρχικά, όπως για κάθε άλλο κανονικό αγαθό, όταν το εισόδημα αυξάνεται, η ζήτηση αυξάνεται. Αλλά στη συνέχεια, η αύξηση αυτή για ένα αναγκαίο αγαθό είναι λιγότερο αναλογική ως προς την αύξηση του εισοδήματος, οπότε η αναλογία των δαπανών για αυτά τα αγαθά μειώνεται καθώς η προσφορά αυξάνεται. Η παρατήρηση αυτή όσον αφορά τα τρόφιμα καλείται Νόμος του Ένγκελ. Συνοψίζοντας, η ελαστικότητα εισοδήματος για ένα αναγκαίο αγαθό είναι μεταξύ μηδέν και ένα.

Τα αναγκαία αγαθά είναι αγαθά χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε και δεν είναι δυνατόν να γίνει οικονομία σε αυτά, ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης. Τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και καύσιμα θεωρούνται ως τέτοια αγαθά.[1][2]

Όσο πιο αναγκαίο είναι ένα αγαθό, τόσο μικρότερη είναι η ελαστικότητα τιμής της ζήτησης, αφού οι άνθρωποι προσπαθούν να το αγοράσουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την τιμή.

Τα περισσότερα αναγκαία αγαθά συνήθως παράγονται από εταιρείες κοινής ωφελείας. Οι μετοχές ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες παράγουν αναγκαία αγαθά είναι γνωστές ως αμυντικές μετοχές. Αυτές παρέχουν ένα σταθερό μέρισμα και σταθερά κέρδη ανεξαρτήτως της γενικής κατάστασης της αγοράς μετοχών.[1][2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Cyclical Versus Non-Cyclical Stocks». Investopedia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2009. 
  2. 2,0 2,1 «Defensive Stock». Investopedia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2009.