Ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ
Χάρτης
Είδοςανάκτορο
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°40′18″N 12°31′30″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Φρέντεριξμπεργκ
ΧώραΔανία
Έναρξη κατασκευής1738
ΧρηματοδότηςΦρειδερίκος Δ΄ της Δανίας
Προστασίαmonument on Kulturstyrelsen register
Commons page Πολυμέσα

Το ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ (δανικά: Fredericksberg Slot) είναι μία μπαρόκ κατοικία, που βρίσκεται στο Φρέντερικσμπεργκ της Δανίας, δίπλα στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης. Διαθέτει εντυπωσιακή θέα στους κήπους Φρέντερικσμπεργκ, αρχικά σχεδιασμένων ως ανακτορικών κήπων σε μπαρόκ ρυθμό. Το ανάκτορο, που κατασκευάστηκε και επεκτάθηκε από το 1699 έως το 1735, χρησίμευσε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας μέχρι τα μέσα του 19ου αι. Από το 1869 στεγάζει τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Δανίας.

Αρχιτεκτονικός ρυθμός και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ το 1718 με τον αυθεντικό μπαρόκ κήπο.
Το ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ περί το 1750.

Ως πρίγκιπας, ο Φρειδερίκος Δ΄ είχε διευρύνει την εκπαίδευσή του ταξιδεύοντας στην Ευρώπη. Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την αρχιτεκτονική στην Ιταλία και κατά την επιστροφή του στη Δανία ζήτησε από τον πατέρα του Χριστιανό Ε΄ την άδεια να κτίσει ένα θερινό παλάτι στο Σόλμπιεργκ, όπως ήταν τότε γνωστός ο λόφος του Βάλμπυ.

Το αρχικό κτίριο, πιθανότατα σχεδιασμένο από τον Ερνστ Μπράντενπουργκερ, ολοκληρώθηκε το 1703 για τον Φρειδερίκο Δ΄ ως μία μικρή, μονόροφη, θερινή κατοικία. Η πρώτη μεγάλη επέκταση, όταν μετατράπηκε σε τριώροφο κτήριο σε σχήμα Η, ολοκληρώθηκε το 1709 από τον Γιόχαν Κόνραντ Ερνστ, δίνοντας στο παλάτι μια ιταλική μπαρόκ εμφάνιση. [1] Ήταν ο Λάουριτς ντε Τούραχ, που εκτέλεσε την τρίτη και τελευταία επέκταση από το 1733 έως το 1738, όταν το παλάτι απέκτησε επεκτάσεις στις πλευρικές πτέρυγες, που περιέκλεισαν την αυλή.

Ο Φρειδερίκος Δ΄ πέρασε πολλά ευτυχισμένα έτη στο ανάκτορο. Το 1716 φιλοξένησε τον Πέτρο Α΄ της Ρωσίας στο ανάκτορο Φρέντερικσμπεργκ και το 1721, σύντομα μετά το τέλος της πρώτης συζύγου του Λουίζας, νυμφεύτηκε την ερωμένη του Άννα-Σοφία Ρέβεντλοβ εδώ. Ο Χριστιανός Ζ΄, που νυμφεύτηκε την Καρολίνα-Ματθίλδη πριγκίπισσα της Βρετανίας, επίσης πέρασε κάποιο χρόνο στο ανάκτορο. Ο γιος τους, που έγινε ο Φρειδερίκος ΣΤ΄, αγάπησε το ανάκτορο και έμεινε εδώ ως διάδοχος και μετά ως βασιλιάς.

Μαθητές από την Ακαδημία Αξιωματικών στην αυλή, π. 1895.

Έπειτα από το τέλος της συζύγου τού Φρειδερίκου ΣΤ΄, της χήρας Μαρίας-Σοφίας, στο ανάκτορο τον Μάρτιο του 1852, το κτίριο έμεινε άδειο και εγκαταλείφθηκε. Το 1868 μετατράπηκε σε Υπουργείο Πολέμου και τον επόμενο χρόνο έγινε η Ακαδημία Αξιωματικών.

Το κτήριο έχει υποβληθεί δύο φορές σε σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, πρώτα από το 1927 έως το 1932 και αργότερα από το 1993 έως το 1998.

Παρεκκλήσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φωτισμένα παράθυρα δείχνουν τη θέση του παρεκκλησίου στην ανατολική πτέρυγα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αρχικού κτηρίου του παλατιού, αποφασίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει παρεκκλήσιο στην ανατολική πτέρυγα. Αυτό πιθανώς εξηγεί, το γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το παρεκκλήσι από έξω. Αυτό καλύπτει τον χώρο πίσω από τα έξι κεντρικά παράθυρα του ισογείου.

Ο Γουλιέλμος Φρειδερίκος φον Πλάτεν και ο Ερνστ Μπράντενμπουργκερ σχεδίασαν το παρεκκλήσιο σε μπαρόκ ρυθμό. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1710. Όταν το ανάκτορο το ανέλαβε η Ακαδημία Αξιωματικών, τα έπιπλα τού παρεκκλησίου, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού άμβωνα, μεταφέρθηκαν αλλού. Ωστόσο επέστρεψαν τη δεκαετία του 1930 και εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί σήμερα. [2]

Μπορείτε να επισκεφθείτε το παλάτι και το παρεκκλήσιο. Περιλαμβάνουν επιβλητικά γύψινα, οροφογραφίες, ένα κομψό μαρμάρινο μπάνιο με μυστική σκάλα πρόσβασης και κουζίνα για το πρωϊνό των πριγκιπισσών. Το 1854 ο Βρετανός βουλευτής Σ. Μ. Πέτο έδωσε ένα παράθυρο βωμού στον βασιλιά της Δανίας για το παρεκκλήσιο. Το παράθυρο είχε σχεδιαστεί από τον γλύπτη Τζον Τόμας και είχε κατασκευαστεί από τους Μπαλαντάιν και Άλαν του Εδιμβούργου. [3]

Από το 1932 το παρεκκλήσιο χρησιμοποιείται ως τοπική ενοριακή εκκλησία. [4]

Το πάρκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάκτορο έχει θέα στους κήπους Φρέντερικσμπεργκ, που χρονολογούνται από το πρώτο ανάκτορο του 1703. Εκείνη την εποχή σχεδιάστηκε από τον Χ. Χ. Σέελ με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα κήπων Τζ. Κ. Κρήγκερ ως αυστηρά συμμετρικός μπαρόκ κήπος, με καταρράκτες και σειρές από φιλύρες (φλαμουριές) κατά μήκος της βεράντας του ανακτόρου.

Από το 1795 έως το 1804 επανασχεδιάστηκε από τον Πέτερ Πέντερσεν ως κήπος αγγλικού τοπίου με τα μονοπάτια με στροφές, τις λίμνες, τα νησιά και τα κανάλια που είναι ορατά σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προστέθηκαν το κινέζικο θερινό σπίτι (έργο του Αντρέας Κίρκερουπ, 1801) και ο ναός του Άπις (θεότητα)Άπι (N. A. Άμπιλντγκααρντ, 1804).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος μπαρόκ κατοικιών
  • Κατάλογος κάστρων και παλατιών στη Δανία
  • Τουρισμός στη Δανία

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Frederiksberg Slot. From Den store Danske. Retrieved 9 January 2010.
  2. De danske Kirker, edited by Erik Horskjær. Bind 1, Storkøbenhavn. In Danish. G.E.C. Gads Forlag, 1969-1971. (ISBN 87-12-17550-1)
  3. Scotsman 24 May 1854
  4. Velkommen til Frederiksberg Slotskirke. In Danish. Retrieved 10 January 2010.