Ανάγλυφο καθήμενου Ασκληπιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ανάγλυφο του καθήμενου Ασκληπιού

Το ανάγλυφο του καθήμενου Ασκληπιού είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης που βρέθηκε εντοιχισμένο το 1884 κατά τις ανασκαφές της Επιδαύρου στο ιερό του Ασκληπιού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για όλως έκτυπο ανάγλυφο, σχεδόν άγαλμα που εικονίζει τον Ασκληπιό καθισμένο σε θρόνο. Η πίσω επιφάνειά του είναι ακατέργαστη. Στο κάτω άκρο υπάρχουν τρεις οπές που χρησίμευαν στην προσκόλληση του ανάγλυφου σε βάση. Ο δεξιός βραχίονας είναι αποκομμένος και λείπει από τον ώμο σχεδόν. Το δεξί χέρι είναι προτεταμένο και ίσως να κρατούσε φιάλη. Η όλη παράσταση είναι μεγαλοπρεπής. Η επεξεργασία των ιματίων είναι εξαίρετη με πτυχώσεις.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο μάλλον διακοσμούσε κάποιον τοίχο, αφού η πίσω επιφάνειά του είναι εντελώς ακατέργαστη. Ο καθήμενος Ασκληπιός είναι θέμα πολλών αναγλύφων, και συναντάται στα νομίσματα διαφόρων πόλεων. Από την γραπτή παράδοση όμως ξέρουμε μόνο ένα άγαλμα του καθήμενου Ασκληπιού, το οποίο βρίσκονταν στο ιερό της Επιδαυρίας, και μάλιστα στον ναό του Ασκληπιού. Ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα, έργο του Θρασυμήδη. Ο Παυσανίας[1] περιγράφει το χρυσελεφάντινο αυτό καλλιτέχνημα έχοντας ύψος το μισό περίπου του Ολυμπίου Διός της Αθήνας. Ο Ασκληπιός κάθεται στον θρόνο κρατώντας βακτηρία, ενώ το άλλο χέρι υπερίσταται της κεφαλής δράκοντα. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα εικονίζεται επίσης με μικρές παραλλαγές σε νομίσματα. Από την περιγραφή αυτή και από την εικόνα στα νομίσματα έχουμε λόγο να υποθέσουμε ότι το παρόν ανάγλυφο είναι αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανίας, ΙΙ, 27, 2

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]