Αμύντωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμύντορας)
Αμύντωρ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚλεοβούλη
Hippodamia
ΣύντροφοςΚλυτία
Phthia
ΤέκναΦοίνιξ ο Θεσσαλός
Αστυδάμεια[1]
Κράντωρ
ΑδέλφιαΕυαίμων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς

Κατά την Ελληνική Μυθολογία ο Αμύντωρ ή Αμύντορας, ήταν γιος του Βασιλιά Ορμένου, των Δολόπων, ιδρυτή της θεσσαλικής πόλης Ορμενίου, και εγγονός του Καρφίου ή Κερκάφου. Αδελφός του Αμύντορα ήταν ο Ευαίμων (ή Ευαίμονας).

Ο Αμύντωρ διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του και ανέλαβε βασιλιά του Ορμενίου. Σύζυγος του Αμύντορα αναφέρεται (κατά τον Διόδωρο) η Ιππολύτη, ή η Αλκιμέδη (κατά τον Απολλόδωρο). Επίσης και ως ερωμένη του αναφέρεται η Κλυτία, και κόρη του ήταν η Αστυδάμεια.

Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση τον Αμύντορα σκότωσε ο Ηρακλής μετά την άρνησή του, αθέτηση του λόγου του, να δώσει στον Ηρακλή για σύζυγο την κόρη του Αστυδάμεια, την οποία και στη συνέχεια έκανε σύζυγό του.

Εκφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Αμύντωρ σημαίνει αμυνόμενος υπερασπιστής, εκείνος που αποκρούει και απωθεί, αλλά και ο εκδικητής. Στις ελληνικές δημώδεις και δημοσιογραφικές εκφράσεις συνηθίζεται να χαρακτηρίζει αυτούς που υπεραμύνονται καταστάσεων ή προσώπων συνηθέστερα χωρίς αρμοδιότητα ή ανάθεση περί αυτού. Το όνομα Αμύντωρ απαντάται και ως σύγχρονο κύριο όνομα Ελλήνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «MANTO» (Αγγλικά) 8182169. Ανακτήθηκε στις 3  Ιουνίου 2022.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.8ος, σελ.95.