Αμφορέας του Εξηκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμφορέας του Εξηκία
Akhilleus Aias MGEt 16757.jpg
πρόσοψη: Αχιλλέας και Αίαντας παίζουν επιτραπέζιο
Ονομασία Αμφορέας του Εξηκία
Δημιουργός Εξηκίας
Έτος δημιουργίας 540-530 π.Χ.
Είδος μελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσεις 80 εκ.
Μουσείο Μουσεία Βατικανού
δεδομένα

Ο αμφορέας του Εξηκία που φιλοξενείται στα Μουσεία του Βατικανού στη Ρώμη είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στο Βούλτσι το 1834.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φέρει την επιγραφή του κατασκευαστή: ΗΕΧΣΕΚΙΑΣ ΕΠΟΙΕΣΕΝ, και την αφιερωματική επιγραφή: ΟΝΕΤΟΡΙΔΕΣ ΚΑΛΟΣ προς τον νεαρό αθλητή Ονητορίδη, για τον οποίο τίποτε άλλο δεν γνωρίζουμε. Το μελανό γάνωμα καλύπτει όλο το αγγείο εκτός από τα ζωγραφισμένα μέρη του. Ο πόδας του είναι διακοσμημένος με ακτίνες. Οι δύο όψεις του είναι διακοσμημένες με αγγειογραφίες.

Αχιλλέας και Αίαντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εμπρόσθια όψη εικονίζονται δύο ήρωες. Ο Αχιλέας και ο Αίαντας κάθονται αντικριστά και παίζουν επάνω σε ένα απλό τραπεζάκι ένα παιχνίδι που εφεύρε ο Παλαμήδης. Από το στόμα τους διαβάζουμε τι έριξαν: Ο Αχιλλέας τέσσερα, ο Αίαντας τρία. Είναι και οι δύο ντυμένοι πολεμικά, και παίζουν ζάρια για να περάσει η ώρα, ενώ έχουν βάρδια στον πόλεμο της Τροίας. Φορούν θώρακες στους μηρούς και τα μπράτσα. Κρατούν τα δόρατα στο χέρι για να είναι πανέτοιμοι, ενώ κράνος και ασπίδα είναι ακουμπισμένα στο πλάι κοντά. Η ασπίδα του Αίαντα είναι διακοσμημένη με το Γοργόνειο του Φόβου, ενώ στην ασπίδα του Αχιλλέα που του έφτιαξε ο Ήφαιστος διακρίνουμε το κεφάλι Σειληνού, ένα φίδι και πάνθηρα.

Καλλιτεχνική αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αμφορέας ετούτος συγκαταλέγεται στα αξιολογότερα μελανόμορφα σκεύη λόγω της πετυχημένης θεματικής σύνθεσης των αγγειογραφιών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]