Αμερικανική Ένωση Θεολογικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμερικάνικη Ένωση Θεολογικών Βιβλιοθηκών (αγγλ. The American Theological Library Association - ATLA) ιδρύθηκε το 1946 και αποτελεί μια επαγγελματική ένωση, η οποία εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους των Θεολογικών Σπουδών και προωθεί το έργο τους. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό 1.000 μελών, ο οποίος έχει την έδρα του στο Σικάγο, του Ιλινόις [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ATLA διευθύνεται [2] από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο εκλέγεται από τα μέλη της και είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση των υποθέσεων της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ATLA απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο(Vice - President), το Γραμματέα (Secretary) και εννέα μέλη (members) και αναπτύσσει τις πολιτικές και της κατευθυντήριες γραμμές για την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης. Για τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων της, η ένωση έχει τη δυνατότητα να συστήνει Επιτροπές (Committees), Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Interest Groups), Θρησκευτικές Ομάδες (Denominational Groups) και Περιφερειακές Οργανώσεις (Regional Groups), καθεμιά από τις οποίες κατέχει ξεχωριστό αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, η ένωση επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου όσων εργάζονται στις Θεολογικές βιβλιοθήκες και την προώθηση της «Θεολογικής» Βιβλιοθηκονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ATLA, η ένωση επιδιώκει[3] να συμβάλλει στην προώθηση των Θεολογικών και Θρησκευτικών Σπουδών, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών του συγκεκριμένου τομέα.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των Θεολογικών και Θρησκευτικών Σπουδών και στηρίζουν το έργο τους ή το έργο της ένωσης, μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών της ATLA. Η ένωση παρέχει στα μέλη της υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων και διαθέτει τις εξής κατηγορίες συμμετοχής [4]:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual membership): άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα Βιβλιοθηκονομίας που σχετίζεται με τη Θεολογία.
  • Διεθνή Ιδρύματα (International Institutional Membership): άτομα που εκπροσωπούν ένα θεολογικό ίδρυμα, το οποίο έχει την έδρα του εκτός των γεωγραφικών πλαισίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά.
  • Ιδρύματα (Institutional Membership): πιστοποιημένα ιδρύματα από την Ένωση Θεολογικών Σχολών των ΗΠΑ και του Καναδά (Association of Theological Schools in the United States and Canada - ATS).
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Affiliate Membership): βιβλιοθήκες και οργανισμοί που επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Φοιτητές (Student Membership): άτομα που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου στον τομέα της Θεολογίας ή της Βιβλιοθηκονομίας.


Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ATLA δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς προκειμένου να ενισχύσει το έργο των Βιβλιοθηκών που συνδέονται με τον τομέα της Θεολογίας και της Θρησκείας και να προωθήσει τα συμφέροντα τους. Συγκεκριμένα, διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των πληροφοριακών και εκπαιδευτικών αναγκών των μελών της και παρέχει ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης. Επιπρόσθετα, διεξάγει ένα ετήσιο συνέδριο (Annual Conference) [5], κατά το οποίο προβάλλονται και συζητούνται σημαντικά ζητήματα του χώρου. Επιπλέον, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση του έργου και των υπηρεσιών της. Δύο φορές το χρόνο, η ATLA εκδίδει ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με τίτλο «Theological Librarianship» [6], το οποίο καλύπτει θέματα, τα οποία άπτονται της Θεολογικής Βιβλιοθηκονομίας και των Θεολογικών Σπουδών. Το περιοδικό της ATLA απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους που απασχολούνται σε Θεολογικές Σχολές και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο τομέα της Βιβλιοθηκονομίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]