Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών για Ινδιάνους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών για Ινδιάνους (αγγλ.American Indian Library Association - AILA) ιδρύθηκε το 1979 και εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες που με το έργο τους παρέχουν πληροφόρηση για τη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδιάνων της Αμερικής. Πρόκειται για μια θυγατρική της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών (American Library Association - ALA), η οποία εργάζεται για την ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων βιβλιοθηκών και την προώθηση των συμφερόντων τους. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη [2] της είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President/President-Elect), ο Γραμματέας (Secretary), ο Ταμίας (Treasurer). Το κυβερνών όργανο της AILA είναι η Εκτελεστική Επιτροπή [3] (Executive Board) η οποία απαρτίζεται από τρία γενικά μέλη (Members at Large), το συντάκτη του ενημερωτικού δελτίου, τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past-President), τον Εκτελεστικό Διευθυντή (Executive Director) και τα ανώτερα στελέχη της ένωσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει σε ετήσια συχνότητα για τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων του οργανισμού και το έργο της ενισχύεται από τη δράση επιμέρους Επιτροπών (Committees) Παραρτημάτων (Chapters). Αναλυτικότερα, οι Επιτροπές εργάζονται για την υλοποίηση των στόχων της ένωσης και τα Παραρτήματα προωθούν το έργο της σε τοπικό επίπεδο.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό σκοπό [4] για την AILA αποτελεί η προώθηση της Αμερικάνικης Βιβλιοθηκονομίας, προκειμένου να καλύψει τις πληροφοριακές ανάγκες των Ινδιάνων της Αμερικής και των Ιθαγενών της Αλάσκα. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η AILA μέσα από το έργο της επιδιώκει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφόρησης και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτές από τους Ινδιάνων της Αμερικής.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανεξάρτητα άτομα, αλλά και ιδρύματα, η δράση των οποίων συνάδει με το γενικό προσανατολισμό της AILA και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της, μπορούν να ενταχθεί στο σύνολο των μελών [5] της κατόπιν καταβολής ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη της διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες, εκ των οποίων η κατηγορία των Μεμονωμένων ατόμων που συμμετέχουν ως μέλη διαιρείται περαιτέρω σε επιμέρους κατηγορίες. Αναλυτικότερα:

  • Μεμονωμένα Άτομα (Personal Members):
  • Τακτικά Μέλη (Regular Members)
  • Φοιτητές (Student Members)
  • Ιδρύματα (Institutional Members:)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AILA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της προωθεί τη διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με τον πολιτισμό των Ινδιάνων της Αμερικής και εργάζεται για να καλύψει τις πληροφοριακές ανάγκες των Ιθαγενών της Αλάσκα και των Ινδιάνων της Αμερικής. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων, δημοσιεύοντας ενημερωτικό υλικό και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξέλιξη των μελών της. Δημοσιεύει επίσης το ενημερωτικό δελτίο «AILA Newsletter» [6]ανά εξάμηνο, το οποίο παρέχει στα μέλη της πληροφόρηση για ζητήματα του χώρου. Επιπρόσθετα, η AILA πραγματοποιεί μια ετήσια επιχειρηματική συνάντηση, σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών (American Library Association – ALA).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την AILA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Ανώτερα στελέχη της AILA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Εκτελεστική Επιτροπή της AILA» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Σκοπός της AILA» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Συμμετοχή στην AILA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. ««AILA Newsletter»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]