Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοπωλών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοπωλών (αγγλ. American Booksellers Association, ABA) ιδρύθηκε το 1900 στη Νέα Υόρκη και αποτελεί μια μη κερδοσκοπική ένωση με αντικείμενο την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βιβλιοπωλών της Αμερικής και την προώθηση των επαγγελματικών τους συμφερόντων. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη της ABA είναι ο Πρόεδρος (President) και ο Αντιπρόεδρος (Vice President/Secretary.) και το κυβερνών όργανο του οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο [2] (Board of Directors), απαρτιζόμενο από έμπειρους βιβλιοπώλες των ΗΠΑ, οι οποίοι φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιτροπές (Committees), Ομάδες Εργασίας (Task Forces) και άλλα Γνωμοδοτικά Όργανα (Advisory Bodies) έχουν συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ABA μέσα από τη δράση της επιδιώκει να ενισχύσει το έργο των ανεξάρτητων επαγγελματιών βιβλιοπωλών παρέχοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης, πληροφόρησης και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ένωσης, οι βασικές επιδιώξεις [3] της είναι:

  1. Να αποτελεί τη φωνή των ανεξάρτητων επαγγελματιών βιβλιοπωλών και να τους υποστηρίζει.
  2. Να παρέχει στους ανεξάρτητους επαγγελματίες βιβλιοπώλες πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις απαραίτητες υπηρεσίες.
  3. Να παρέχει διαδραστικές ευκαιρίες μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου.
  4. Να δημοσιοποιεί τις πολιτικές και να επικοινωνεί τις δραστηριότητες για την βελτίωση όλων των ατόμων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με ζητήματα της βιομηχανίας της επαγγελματικής ανεξάρτητης βιβλιοπώλησης.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε εμπορική επιχείρηση που συμμετέχει άμεσα στη λιανική πώληση των βιβλίων μπορεί να γίνει μέλος της ABA. Τα βιβλιοπωλεία ανεξάρτητων ιδιοκτητών στις ΗΠΑ που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ένωση μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις εξής κατηγορίες [4]:

  • Τακτικά Μέλη (Regular): επιχειρήσεις που ασχολούνται με την λιανική πώληση των βιβλίων.
  • Μέλη που απασχολούνται στην πώληση μεταχειρισμένων βιβλίων (Used): επιχειρήσεις που απασχολούνται στην πώληση μεταχειρισμένων βιβλίων.
  • Προσωρινά Μέλη (Provisional): άτομα, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν ένα βιβλιοπωλείο.
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate): άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη βιομηχανία της βιβλιοπώλησης.
  • Βοηθητικά Μέλη (Auxiliary): υποστηρικτές της ανεξάρτητης πώλησης βιβλίων.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ABA μέσα από τη δράση της επιδιώκει να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της για πληροφόρηση και επαγγελματική εξέλιξη. Αναλυτικότερα, παρέχει στα μέλη της εκπαιδευτικά προγράμματα και πληροφόρηση για τις εξελίξεις στο χώρο, προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα αποσκοπώντας στην ενίσχυση του επαγγέλματος τους και την προώθηση του έργου τους.

ABC Children’s Group

Το 2010, εγκρίθηκε η συγχώνευση του Συλλόγου Βιβλιοπωλών για Παιδιά [5](American Booksellers for Children - ABC) με την ABA, έπειτα από ψηφοφορία των μελών της ABC. Στη συνέχεια η ABA τροποποίησε την πολιτική της προκειμένου μέσω της συγκεκριμένης συγχώνευσης να παρέχεται στα μέλη πρόσβαση σε προγράμματα με στόχο την προώθηση των παιδικών βιβλίων και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα βιβλιοπωλεία μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη, ενώ εκδότες, συγγραφείς και εικονογράφοι μπορούν να συμμετάσχουν ως συνδρομητές, εκ των οποίων οι εκδότες προαπαιτείται να είναι μέλη της ABA.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ABA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της ABA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Σκοπός της ABA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην ABA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  5. ABC Children’s Group

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]