Αμαντούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμαντούρ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1ος αιώνας
Eορτασμός αγίου20 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταερημίτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμαντούρ (Amadour) είναι άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που έζησε σε άγνωστο αιώνα, μάλλον κατά την ύστερη αρχαιότητα ή τον πρώιμο Μεσαίωνα. Πιστεύεται ότι υπήρξε ερημίτης. Η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Αυγούστου. Συμφωνα με την παράδοση έζησε στην περιοχή του Κερσύ της Γαλλίας.

Θεωρείται ο ιδρυτής του ιερού ή προσευχηταρίου της Παναγίας του Ροκαμαντούρ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Συγκεκριμένα, το 1162 ανακαλύφθηκε στο Ροκαμαντούρ ένας αρχαίος τάφος που περιείχε ένα λείψανο. Λίγο αργότερα αναπτύχθηκε η παράδοση του Αμαντούρ: ότι έζησε στα χρόνια του Χριστού, ήταν υπηρέτης της Παναγίας, μετά πήρε ως σύζυγό του την Αγία Βερόνικα και αργότερα έγινε ιεραπόστολος στη Γαλατία. Στο ίδιο πλαίσιο χρονικής τοποθετήσεως της ζωής του ταυτίσθηκε με τον Ζακχαίο από το Ευαγγέλιο του Λουκά και αναφέρεται ότι ήταν παρών στο μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου.

Στην πιθανότερη εκδοχή ωστόσο ο Αμαντούρ γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ.. Μπορεί όμως η ιστορία του να είναι τελείως φανταστική και ο ίδιος να μην υπήρξε ποτέ. Δεν υπάρχει κάποιο θεμελιωμένο στοιχείο για την ταύτισή του με τον Άγιο Αματόρ, επίσκοπο της Οσέρ (388-418).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Holweck, F.G.: A Biographical Dictionary of the Saints, Herder Book Co., St. Louis 1924
  • Ο St. Amadour στο catholic.org
  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδα 646