Αμάντα το κορίτσι της γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμάντα το κορίτσι της γης (πρωτότυπος τίτλος Another Roadside Attraction) είναι μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς το οποίο δημοσιεύτηκε το 1971.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις περιπέτειες του Τζον Πολ Τσίλερ και της συζύγου του Αμάντα--αξιαγάπητη προφήτης και αχαλίνωτη μητέρα, που ανοίγουν "το μνημείο της άγριας ζωής του λοχαγού Κέντρικ," ένα συνδυασμό χοτ-ντογκ και ζωολογικού κήπου κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου στην κομητεία Σκάγκι, Ουάσιγκτον. Άλλοι χαρακτήρες σε αυτό το μάλλον παράξενο μυθιστόρημα είναι ο Μον Κουλ, ο μπαμπουίνος. Ο Μαρξ υπέροχος, ένας μορφωμένος άνθρωπος από την ανατολική ακτή. και ο Λ. Γουεστμινστερ “Πλάκυ” , πρώην αστέρας του κολεγίου και κάποτε έμπορος ναρκωτικών, που κατά λάθος διηθεί μια ομάδα καθολικών μοναχών που δουλεύουν ως δολοφόνοι για το Βατικανό. Ο Πλάκυ ανακαλύπτει ένα μυστικό μνημειώδους διαστάσεων που χρονολογείται από την αρχή του Χριστιανισμού.

Κυρίως Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μη γραμμική εξέλιξη του σχεδίου στον τόνο ενός ημερολογίου πρώτου προσώπου για να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τη θρησκεία και άλλα θέματα. Η χιουμοριστική, καυστική και διορατική αντίληψή του για αυτούς που εξαπλώνονται στους κύριους χαρακτήρες έχει μεγάλη αξία. Το βιβλίο είναι μια πολιτιστική εικόνα για τα "παιδιά της δεκαετίας του ' 60".

Ένα σημαντικό θέμα του μυθιστορήματος είναι το Μουμιοποιημένο πτώμα του Ιησού Χριστού και η πίστη του δυτικού πολιτισμού στη θειότητα αυτού. Στα απομνημονεύματά του, ο Ρόμπινς αναφέρει ότι ήθελε να αμφισβητήσει τι θα συνέβαινε στον δυτικό πολιτισμό αν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο Ιησούς δεν ήταν αθάνατος.  

Ιστορία έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τομ Ρόμπινς (1971) Αμάντα, το κορίτσι της Γης (Hardcover) (1η έκδοση). Doubleday. LCCN 73144292
  • Αμάντα, το κορίτσι της Γης
    Τομ Ρόμπινς (1972) Αμάντα, το κορίτσι της Γης (Paperback). Ballantine Books. ISBN 978-0-345-02770-2
  • [1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΑΜΑΝΤΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΗΣ. 
  2. «Τομ Ρόμπινς - Βικιφθέγματα». el.wikiquote.org. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019.