Αλμπαντέ Αμπουμπά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλμπαντέ Αμπουμπά
Γενικές πληροφορίες
Υπηκοότητα Νίγηρας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα National Movement for the Development of Society
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Member of the National Assembly of Niger
Prime Minister of Niger

Ο Αλμπαντέ Αμπουμπά (Albadé Abouba) είναι πολιτικός του Νίγηρα, προσωρινός πρωθυπουργός το 2009. Έγινε επίσης υπουργός εσωτερικών, δημόσιας τάξης και αποκέντρωσης, καθώς επίσης και γενικός γραμματέας του Εθνικού Κινήματος για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας (MNSD-Nassara).

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπουμπά ανήκει στη φυλή Φουλά Μπορόρο Γουοντααμπέ από την περιοχή του Κάο, στην περιφέρεια Τσιν-Ταμπαραντέν. Έχει υπηρετήσει ως υποέπαρχος της επαρχίας Αρλίτ, στο διαμέρισμα Ταχούα[1] Διορίστηκε υπουργός εσωτερικών από τον πρόεδρο Μαμαντού Ταντζά στις 8 Νοεμβρίου 2002.[2] Το Δεκέμβριο του 2004 έμεινε εκτός χαρτοφυλακίου εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη ήταν άλλοι δύο υπουργοί από το ίδιο διαμέρισμα με τον Ουμαρού. Έτσι ο Ουμαρού έγινε σύμβουλος του προέδρου, με βαθμό υπουργού.[1] Εν συνεχεία ο Αμπουμπά διορίστηκε ξανά υπουργός την 1η Μαρτίου του 2007[3] και στις 9 Ιουνίου του 2007, στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεϊνί Ουμαρού, προήχθη στο αξίωμα του υπουργού προεδρίας για εσωτερικά ζητήματα, για τη δημόσια τάξη και για την αποκέντρωση.[3]

Μετά την παραίτηση του Ουμαρού από την πρωθυπουργία στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009, για να είναι υποψήφιος στις εκλογές για κοινοβούλιο του Οκτωβρίου, ο Αμπουμπά διορίστηκε αντικαταστάτης του. Έγινε προσωρινά πρωθυπουργός την ίδια ημέρα.[4]

Στις 2 Οκτωβρίου του 2009 τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Αλί Μπαντζό Γκαματιέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Gouvernement du 1er mars 2007 : Iniquité et part du lion du MNSD", Roue de l'Histoire, n° 342, 7 Μαρτίου 2007 (Tamtaminfo.com) (Γαλλικά).
  2. "GOUVERNEMENTS DE LA TRANSITION DE TANDJA MAMADOU", Προεδρία του Νίγηρα (Γαλλικά).
  3. 3,0 3,1 Κατάλογος υπουργικού συμβουλίου του Νίγηρα, izf.net (Γαλλικά).
  4. "Niger premier resigns ahead of elections", AFP, 24 Σεπτεμβρίου 2009.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Albadé Abouba της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).