Αλεξαντροβάτσκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αλεξαντροβάτσκο (σερβικά : Александровачко) είναι λίμνη της Νότιας Σερβίας 7-8 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη Βράνιε. Έχει μήκος 500 μέτρα, μέγιστο πλάτος 250 μέτρα, η επιφάνεια της έχει σχήμα έκλειψης[1] κι είναι περίπου 2 τετραγωνικά χλμ. Το μέσο βάθος της είναι περίπου 2,5μέτρα. Είναι κατασκευασμένη το 1964 για την άρδευση στου γεωργικού συγκροτήματος "Πολιοπροντούκτ", που ανέλαβε αρχικά τη φροντίδα της λίμνης[2].

Η λίμνη ήταν κάποτε το αγαπημένο θέρετρο της πόλης Βράνιε αλλά στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμελήθηκε. Στην λίμνη παλαιότερα υπήρχαν μεγάλα τεράστια ψάρια[3][4]. Τα τελευταία χρόνια η μόλυνση αλλά και το ψύχος, αφού η λίμνη παγώνει και σκοτώνει και τα ψάρια, με πρόσφατο περιστατικό τον Δεκέμβριο του 2012 που πάγωσε η λίμνη, οδήγησε στην απαξίωσή της[5].

Η λίμνη διοικείται από την Ένωση Αλιέων "Βετέρνιτσα" του Λέσκοβατς[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Александровачко језеро της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).