Αλεξάντερ Γέβτιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Αλεξάντερ Γέβτιτς (Aleksandar Jevtić) είναι ένας Σέρβος από το Βούκοβαρ ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία έσωσε τις ζωές πολλών δεκάδων Κροατών που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Stajićevo.

Τον Νοέμβριο του 1991 και ύστερα από τετράμηνη περίπου πολιορκία ο γιουγκοσλαβικός στρατός και σερβικές δυνάμεις από την περιοχή κατέλαβαν το Βούκοβαρ και συνέλαβαν πολλούς Κροάτες στρατιώτες και αμάχους αλλά και ορισμένους Σέρβους μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αλεξάντερ Γέβτιτς. Ο Γέβτιτς μεταφέρθηκε με άλλους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Stajićevo όπου ένας διοικητής του Γιουγκοσλαβικού στρατού τον αναγνώρισε από τότε που είχε υπηρετήσει στο στρατό. Ο διοικητής του είπε να του υποδείξει ποιοι άλλοι από τους κρατούμενους ήταν Σέρβοι προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο μέρος του στρατοπέδου όπου θα ήταν ασφαλείς. Τότε ο Γέβτιτς υπέδειξε ως Σέρβους και περίπου 150 Κροάτες εφευρίσκοντας για αυτούς ψεύτικα ονόματα και με τον τρόπο αυτό τους έσωσε τη ζωή.

Τον Μάρτιο του 2009 ο τότε πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς απένειμε στον Γέβτιτς το μετάλλιο Order of the Croatian Morning Star με την εικόνα της Katarina Zrinski.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφημερίδα Τα Νέα, 29 Μαρτίου 2012

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://dalje.com/en-croatia/photo--mesic-gives-medal-to-serb-who-saved-croats/244179[νεκρός σύνδεσμος]