Αλγοκαλλιέργεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αλγοκαλλιέργεια είναι μορφή υδατοκαλλιέργειας που περιλαμβάνει την καλλιέργεια ειδών φυκών.

Η πλειονότητα των φυκών που καλλιεργούνται σκόπιμα εμπίπτουν στην κατηγορία των μικροφυκών (που αναφέρονται επίσης ως φυτοπλαγκτόν, μικροφύκη ή πλαγκτονικά φύκη). Τα μακροφύκη, κοινώς γνωστά ως φύκια, έχουν επίσης πολλές εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις, αλλά λόγω του μεγέθους τους και των ιδιαίτερων απαιτήσεων του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να αναπτυχθούν, δεν προσφέρονται τόσο εύκολα για καλλιέργεια (αυτό μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, με την έλευση νεότερων καλλιεργητών φυκιών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά πλυντήρια φυκιών που χρησιμοποιούν ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα σε μικρά δοχεία).

Η εμπορική και βιομηχανική καλλιέργεια φυκιών έχει πολυάριθμες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής συστατικών τροφίμων, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή φυσικές χρωστικές και βαφές τροφίμων, τρόφιμα, λιπάσματα, βιοπλαστικά, χημικές πρώτες ύλες (πρώτες ύλες), φαρμακευτικά προϊόντα και καύσιμα από φύκια, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ελέγχου της ρύπανσης.

Η παγκόσμια παραγωγή καλλιεργούμενων υδρόβιων φυτών, στην οποία κυριαρχούν κατά κύριο λόγο τα φύκια, αυξήθηκε σε όγκο παραγωγής από 13,5 εκατομμύρια τόνους το 1995 σε λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια τόνους το 2016.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]