Ακρόπολη Φαρσάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ακρόπολη Φαρσάλου είναι μια ιστορική τοποθεσία στην κορυφή του άλσους Φαρσάλων στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκε στην υστεροαρχαϊκή εποχή (τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.) και καταλαμβάνει την κορυφή του υψώματος του Προφήτη Ηλία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί το νοτιότερο και υψηλότερο τμήμα της πόλης και το σχήμα της είναι επίμηκες, με κατεύθυνση ανατολικά – δυτικά και αποτελείται από δύο πεπλατυσμένες εξάρσεις στα άκρα, με ένα στενό διάσελο ανάμεσά τους. Το μήκος της φτάνει τα 500 μέτρα, ενώ το μέγιστο πλάτος της μόλις τα 60 μέτρα.[1]


Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φαίνεται ότι εξυπηρετούσε καθαρά στρατιωτικούς – αμυντικούς σκοπούς. Η σημερινή της εικόνα είναι προϊόν των μετασκευών της βυζαντινής περιόδου. Στο σύστημα τροφοδοσίας και αποταμίευσης νερού της αρχαίας ακρόπολης ανήκει μία δεξαμενή σε σχήμα φιάλης, σκαμμένη στο βράχο και κτισμένη στην περιοχή του στομίου της κατά το εκφορικό σύστημα με ορθογώνιους κυβόλιθους σε δόμους.

Η πρόσβαση στην ακρόπολη γινόταν από δύο πύλες, τοποθετημένες βόρεια και νότια στο στενό διάσελο. Η βόρεια πύλη εξυπηρετούσε, κυρίως, την εσωτερική επικοινωνία με την πόλη, ενώ η νότια πύλη αποτελούσε την απευθείας έξοδο από αυτή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Ακρόπολη και το τείχος της Αρχαίας Φαρσάλου». www.farsala.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]