Ακούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακούμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος6ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Ακούμ ήταν βυζαντινός στρατηγός, Ούνος στη καταγωγή, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ (527-565). Με το όνομα "Ακούμ" αναφέρεται από τον Θεοφάνη και τον Κεδρηνό ενώ ο Ιωάννης Μαλάλας τον αναφέρει "Ασκούμ"[1]/.

Σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι οι "Ούνοι" των πρωτογενών πηγών ήταν στην πραγματικότητα Βούλγαροι[1] και ο Πάτρικ Άμορι θεωρεί το όνομα γερμανικής προέλευσης[2]. Εμφανίζεται για πρώτη φορά το 528, που ήδη κατέχει τον τίτλο του στρατηλάτη του Ιλλυρικού (ὁ τοῦ 'Ιλλυρικοῦ στρατηλάτης).

Το 528 ο Ακούμ μαζί με τον με τον Κωνσταντίολο και τον Γοδιλά στάλθηκαν ενάντια των Ούνων πού είχαν λεηλατήσει τη Μικρά Σκυθία) και τη Μοισία δευτέρα και είχαν περάσει στην Θράκη[1][3][4]. Ο βυζαντινός στρατός νίκησε σε μάχη μια ομάδα εισβολέων[1]. Λίγο μετά τη νίκη τους, οι βυζαντινές δυνάμεις σε δεύτερη μάχη έχασαν και ο Ακούμ με τον Κωνσταντίολο πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε αυτή τη μάχη. Ενώ ο Κονστάντιολος εξαγοράστηκε πίσω στους Βυζαντινούς, ο Ακούμ "μεταφέρθηκε σε αιχμαλωσία". Δεν αναφέρεται ξανά και η τελική του μοίρα είναι άγνωστη[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Martindale, Jones & Morris (1992), p. 136
  2. Amory, p.484 : "Other Byzantine officers active in the Balkans and bearing Germanic names included Baduarius dux Scythiae, Ascum MVM per Illyricum ... and Chilbudius MVM per Thracias"
  3. Martindale, Jones & Morris (1992), p. 163-164
  4. Martindale, Jones & Morris (1992), pp. 748

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]