Ακουαμαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ακουαμαρίνα
Aquamarine P1000141.JPG
Ακουαμαρίνα
Γενικά
Κατηγορία Κυκλοπυριτικά
Χημικός τύπος Be3Al2Si6O18
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα 2,7 gr/cm3
Χρώμα Γαλαζοπράσινο, γαλάζιο
Σύστημα κρυστάλλωσης Εξαγωνικό
Κρύσταλλοι Πρισματικοί ή τραπεζοειδείς, συχνά πυραμιδοειδούς απολήξεως
Υφή Κοκκώδης ή συμπαγής, ενίοτε ακτινική ή στηλοειδής
Διδυμία Σπάνια, {hkil}
Σκληρότητα 7,5 - 8
Σχισμός Ατελής {0001}
Θραύση Κογχοειδής έως ανώμαλη
Λάμψη Υαλώδης, κηρώδης, λιπαρή
Γραμμή κόνεως Λευκή
Πλεοχρωισμός Ασθενής, άχρους, γαλαζωπός, κιτρινέρυθρος
Διαφάνεια Αδιαφανής έως διαφανής (πολύτιμες παραλλαγές)
Παρατηρήσεις Ανήκει στην οικογένεια της βηρύλλου

Η ακουαμαρίνα είναι μια γαλαζοπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου. Αν και δεν είναι τόσο ακριβή όσο το σμαράγδι, χρησιμοποιείται, ως πολύτιμος λίθος, στην κοσμηματοποιία. Το χρώμα της αποδίδεται στην ύπαρξη μικρών ποσοτήτων Fe+2 και το όνομά της σημαίνει «θαλασσινό νερό», λόγω του χρώματός της. Θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς πολύτιμους λίθους.

Η ακουαμαρίνα έχει σκληρότητα 7,5-8 στην κλίμακα Mohs (με μέγιστη τιμή το 10) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σκληρότητας των ορυκτών. Το ειδικό βάρος του είναι 2,72. Η ακουαμαρίνα όντας διαφανής έως αδιαφανής, έχει δείκτες διαθλάσεως 1,577 έως 1,583.

Η ακουαμαρίνα έχει αποχρώσεις από γαλάζιο μέχρι γαλαζοπράσινο. Επειδή η ακουαμαρίνα με γαλάζια απόχρωση χρησιμοποιείται περισσότερο στη κοσμηματοποιία, η γαλαζοπράσινη μετατρέπεται σε γαλάζια με θερμική κατεργασία, σε θερμοκρασία περίπου 400 με 450°C. Το χρώμα με την θερμική κατεργασία είναι σταθερό, ενώ η διαδικασία δεν προκαλεί να ανιχνευτεί στα γεμολογικά εργαστήρια. Η πιο συνηθισμένη επεξεργασία της ακουαμαρίνας είναι η εδροποίηση, συνήθως τύπου μπριγιάν, ενώ να γίνει και επεξεργασία της με τη τεχνική καμπουσόν.

Η καλύτερη ποιότητα ακουαμαρίνας εξορύσσεται στη Βραζιλία, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, κοντά στο Μπέλο Οριζόντε. Άλλες χώρες με σημαντική εξόρυξη είναι η Κένυα, η Νιγηρία, η Μαγαδασκάρη, η Ζάμπια, η Τανζανία, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ρωσία. Στην Μίνας Ζεράις εξορύχθηκε το 1910 το μεγαλύτερο κομμάτι ακουαμαρίνας με ποιότητα πολυτίμου λίθου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, περίπου 110 κιλά, το οποίο στη συνέχεια κόπηκε σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια. Το κομμάτι αυτό ονομάστηκε Papamel. Έχουν βρεθεί ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια ακουαμαρίνας, με βάρος αρκετών τόνων, τα οποία όμως δεν ήταν καλής ποιότητας.

Στις λαϊκές παραδόσεις, η ακουαμαρίνα θεωρείται ότι προσδίδει σε αυτόν που την φοράει διορατικότητα, θάρρος και ευτυχία. Στον Μεσαίωνα θεωρείτο ότι η ακουαμαρίνα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις μιας δηλητηρίασης. Θεωρείται επίσης η τυχερή πέτρα των ναυτικών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]