Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακνταμάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακνταμάρ
Γεωγραφία
Χώρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Νησί Αχταμάρ (αρμενικά: Ախթամար· τουρκικά: Akdamar· κουρδικά: Axtamar) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα τέσσερα νησιά στη λίμνη Βαν, την αρχαία Θωσπίτιδα, στην ανατολική Τουρκία. Έχει μέγεθος περίπου 0,7 km² και βρίσκεται περίπου 3 χλμ από την ακτή. Στο δυτικό άκρο του νησιού, ένας σκληρός, γκρίζος, ασβεστολιθικός βράχος υψώνεται 80 μέτρα πάνω από το επίπεδο της λίμνης (1.912 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Το νησί κατηφορίζει προς τα ανατολικά σε μια επίπεδη τοποθεσία όπου μια πηγή παρέχει άφθονο νερό.

Φιλοξενεί τον Αρμενικό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού του 10ου αιώνα, ο οποίος ήταν η έδρα του Αρμενικού Αποστολικού Καθολικάτου (Πατριαρχείου) του Αγταμάρ από το 1116 έως το 1895.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα άγαλμα της πριγκίπισσας Ταμάρ που περιμένει τον έρωτά της, κοντά στη λίμνη Σεβάν, Αρμενία. Δημιουργός είναι ο Αρμενιο-αμερικανός γλύπτης Ραφαέλ Πετροσιάν.

Η προέλευση και η σημασία του ονόματος του νησιού είναι άγνωστη,[1] αλλά υπάρχει μια λαϊκή ετυμολογική εξήγηση, βασισμένη σε έναν παλαιό αρμενικό μύθο.[2] Σύμφωνα με τον θρύλο, μια Αρμένια πριγκίπισσα ονόματι Ταμάρ ζούσε στο νησί και ήταν ερωτευμένη με έναν κοινό πολίτη. Το αγόρι αυτό κολυμπούσε από την ακτή προς το νησί κάθε βράδυ, καθοδηγούμενο από ένα φως που του άναβε αυτή. Ο πατέρας της έμαθε για τις επισκέψεις του αγοριού. Ένα βράδυ, καθώς περίμενε τον αγαπημένο της να φτάσει, ο πατέρας της έσπασε το φως, αφήνοντας το αγόρι στη μέση της λίμνης χωρίς οδηγό να του δείχνει προς ποια κατεύθυνση να κολυμπήσει. Πνίγηκε και το σώμα του ξεβράστηκε στη στεριά και, όπως καταλήγει ο μύθος, φάνηκε σαν να ήταν παγωμένα στα χείλη του οι λέξεις «Αχ, Ταμάρ».[3][4] Ο θρύλος ήταν η έμπνευση για ένα πολύ γνωστό ποίημα του 1891 του Οβανές Τουμανιάν.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sirarpe Der Nersessian, "Aght'amar, Church of the Holy Cross", page 1.
  2. «Multicultural Pasts as a Problem in the Construction of National Programs of Cultural Heritage in Modern Southeast Europe, paper read at the 10th Annual Kokkalis Program Workshop at Harvard University, February 7–8, 2007» (PDF). σελ. 2. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. (in Armenian) Dzotsikian, S. M. Արեւմտահայ Աշխարհ (The World of the Western Armenian). New York: S. M. Dzotsikian Jubilee Committee, 1947, pp. 678-79.
  4. Kudian, Mischa. Soviet Armenian Poetry. London: Mashtots Press, 1974, p. 4.
  5. (in Armenian) Tumanyan, Hovhannes. Ախթամար (Akhtamar). Yerevan: Hayastan Publishing, 1969.