Ακαδημαϊκό Λεξικό της Λιθουανικής Γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το πλήρες σύνολο τόμων του λεξικού

Το Ακαδημαϊκό Λεξικό της Λιθουανικής Γλώσσας (λιθουανικά: Didysis lietuvių kalbos žodynas‎‎ γνωστό και ως Akademinis lietuvių kalbos žodynas) είναι το ολοκληρωμένο λεξικό της λιθουανικής γλώσσας, καθώς και ένα από τα εκτενέστερα λεξικά στον κόσμο.

Περιέχει μισό εκατομμύριο επικεφαλίδες στα λιθουανικά. Έχει 20 τόμους (με 22 χιλιάδες σελίδες συνολικά). Στις περισσότερες γλώσσες περιλαμβάνει μια εξήγηση της χρήσης τους, την προέλευση τους και την περιοχή στην οποία χρησιμοποιείται με παραδείγματα. Το λεξικό περιέχει λέξεις που έχουν συλλεχθεί από όλες τις γραπτές μορφές τους, από την έκδοση του πρώτου βιβλίου στη λιθουανική γλώσσα μέχρι το 2001.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα του λεξικού ανήκει στον λιθουανό φιλόλογο Καζιμιέρας Μπούγκα (6 Νοεμβρίου 1879 - 2 Δεκεμβρίου 1924). Άρχισε να συλλέγει υλικά για το λεξικό το 1902 και είχε πάνω από 617.000 κάρτες με λέξεις, ενώ ένα μέρος αυτών προερχόταν από το λεξικό του Αντάνας Γιούσκα. Το πρώτο μέρος του λεξικού ολοκληρώθηκε το 1924, ενώ ο ολόκληρος πρώτος τόμος ολοκληρώθηκε το 1941 (καλύπτει τα γράμματα Α-Β) υπό την εποπτεία του Γιουόζας Μπαλτσικόνις. Ο δεύτερος τόμος ολοκληρώθηκε το 1947, ωστόσο, μαζί με τον πρώτο τόμο, απαγορεύθηκε και κρύφθηκε από τις σοβιετικές αρχές για ιδεολογικούς λόγους. Σήμερα, αυτοί οι δύο τόμοι αποτελούν βιβλιογραφικές σπανιότητες. Ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος έπρεπε να επαναγραφτεί αργότερα. Η εργασία για τον τρίτο τόμο συνέχισε το 1956, παρόλο που ήταν δύσκολη υπό το σοβιετικό καθεστώς. Επίσης, μερικές λέξεις (ειδικά αυτές που είχαν να κάνουν με θρησκευτικά θέματα) έπρεπε να παραβλεφθούν. Η απώλεια αποκαταστάθηκε μετά τη λιθουανική ανεξαρτησία στις 6 Σεπτεμβρίου 1991 (είχε κηρύξει ανεξαρτησία στις 11 Μαρτίου 1990, ωστόσο εκείνη την ημέρα η ΕΣΣΔ αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της) και τα ιδεολογικά εμπόδια έληξαν.

Για την ολοκλήρωση του, εργάστηκαν πολλές γενιές γλωσσολόγων για πάνω από έξι δεκαετίες. Το λεξικό ολοκληρώθηκε το 2005 και η διαδικτυακή έκδοση κυκλοφόρησε το ίδιο έτος.

Το λεξικό διατίθεται σε έντυπη μορφή, σε μορφή CD-ROM και στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]