Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αικατερίνη του Βρανδεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αικατερίνη του Βρανδεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Katharina von Brandenburg (Γερμανικά)
Γέννηση28  Μαΐου 1602[1]
Κούνιχσμπεργκ
Θάνατος27  Αυγούστου 1644[1][2][3]
Schöningen
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας (1570-1711)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςGabriel Bethlen (1626–1629)[4]
Φραγκίσκος Κάρολος της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ (1639–1660)
ΓονείςΙωάννης Σιγισμούνδος του Βρανδεμβούργου[5] και Άννα της Πρωσίας[5]
ΑδέλφιαΓεώργιος Γουλιέλμος του Βρανδεμβούργου
Ιωακείμ Σιγισμούνδος του Βρανδεμβούργου
Μαρία-Ελεονόρα του Βρανδεμβούργου
Άννα-Σοφία του Βρανδεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Χοεντσόλερν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααντιβασιλιάς
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αικατερίνη (Κένιγκσμπεργκ, 28 Μαΐου 1604 - 27 Αυγούστου 1649, Σένινγκεν) από τον Οίκο των Χοεντσόλερν ήταν κόρη του εκλέκτορα του Βρανδεβούργου και με τους γάμους της έγινε πρώτα πριγκίπισσα της Τρανσυλβανίας (1629-1630) και μετά πριγκίπισσα της Σαξονίας-Λάουνεμπουργκ.

Ήταν η τρίτη κόρη του Ιωάννη-Σιγισμούνδου, εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου και της Άννας των Χοεντσόλερν, κόρης του Αλβέρτου-Φρειδερίκου δούκα της Πρωσίας.

Η Αικατερίνη μεγάλωσε στο Βρανδεμβούργο, αλλά έζησε με τη μητέρα της στη Σουηδία για αρκετά χρόνια, έπειτα από τον γάμο της αδελφής της Μαρίας-Ελεονόρας με τον Γουσταύο Β΄ Αδόλφο των Βάσα, βασιλιά της Σουηδίας το 1620. Εκπαιδεύτηκε για να γίνει μία ιδανική σύζυγος ενός ηγεμόνα και «ήταν πλούσια κεκοσμημένη με αρετές, κατάλληλες για μία πριγκιπική σύζυγο».[6]

Πριγκιπική σύζυγος της Τρανσυλβανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Μαρτίου 1626 παντρεύτηκε τον Γαβριήλ Μπέτλεν, πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας. Ο γάμος συνέδεσε τον προτεστάντη πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας με τις προτεσταντικές δυνάμεις της Δανίας, της Σουηδίας και του Παλατινάτου. Ένας πρώτος γάμος δια πληρεξουσίων εορτάστηκε στο Βερολίνο και ένας δεύτερος γάμος με τα ίδια τα πρόσωπα πραγματοποιήθηκε στο Κοσίτσε στην Τρανσυλβανίας, μετά την άφιξη της Αικατερίνης. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Άλμπα Γιούλια της Τρανσυλβανίας.

Η σχέση τους δεν περιγράφεται ως ευτυχισμένος. Ο Γαβριήλ είχε πολλές ερωμένες και η Αικατερίνη είχε επίσης εραστές, κυρίως τον Ίστβαν Τσάκυ, όμως λόγω των διπλών προτύπων της εποχής, μόνο η Αικατερίνη έλαβε κακή φήμη λόγω αυτού.[6] Ο γάμος παρέμεινε άτεκνος.

Ο πρίγκιπας Γαβριήλ Μπέτλεν απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 1629. Υπήρχε όρος στο συμβόλαιο γάμου ότι η Αικατερίνη θα εκλεγόταν διάδοχος του συζύγου της, έτσι εξελέγη ως διάδοχός του από την Τρανσυλβανική Συνέλευση (Diet) και ορκίστηκε τον επίσημο όρκο της ως διάδοχός του τον Μάιο-Ιούνιο του 1626. Μετά από αυτό επιβεβαιώθηκε το καθεστώς της από την Οθωμανική Πύλη, μέσω της προσπάθειας των Ολλανδών και Άγγλων συμμάχων του Γαβριήλ.[6] Ο Μπέτλεν επιβεβαίωσε την εκλογή της με την πολιτική του διαθήκη, στην οποία σημείωσε ότι «ίσως δεν έχει εκλεγεί ποτέ άλλη επιφανής πριγκίπισσα γυναίκα» [6]

Πριγκίπισσα κυβερνήτης της Τρανσυλβανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτική της ήταν να επαναφέρει την Τρανσυλβανία υπό την επιρροή του Φερδινάνδου Β΄ των Αψβούργων. Προσπάθησε μάταια για έναν χρόνο να παραμείνει στο θρόνο, υποστηρίζοντας τον αγαπημένο της Ίστβαν Τσάκυ, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία στις 21 Σεπτεμβρίου 1630.

Δουκάτο της Τρανσυλβανίας με την Αικατερίνη του Βρανδεμβούργου του 1630.

Η Υψηλή Πύλη επέλεξε αρχικά τον κουνιάδο της Στέφεν Μπέτλεν ως διάδοχο, αλλά τελικά τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Α΄ Ρακότσι. Ο νέος αυτός πρίγκιπας εξελέγη την 1η Δεκεμβρίου 1630.

Η Αικατερίνη μετακόμισε πίσω στη Γερμανία, όπου μεταστράφηκε στον καθολικισμό το 1633 και παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο-Κάρολο πρίγκιπα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ το 1639. Απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 1649.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]