Αικατερίνη Βαλασσοπούλου - Imbert

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στις 9 Απριλίου 2019 το Γαλλικό Κράτος αναγόρευσε την Αικατερίνη Βαλασσοπούλου - Imbert Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας

Η Αικατερίνη Βαλασσοπούλου - Imbert είναι ιατρός γυναικολόγος, επίτιμος Πρόξενος (άμισθος) της Ελλάδας στην Λυών (Γαλλία)[1]

Γεννήθηκε στον Πειραιά[2] (Ελλάδα), η οικία της μητέρας της -η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα- είναι επί της οδού Καραΐσκου στο κέντρο του Πειραιά. Είναι εγγονή του ιατρού Ιωάννη Βαλασσόπουλου, που υπήρξε Υπουργός στην Ελλάδα σε πολλές Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Είναι κόρη του Φρίξου Βαλασσόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών & Σπάρτης, ο οποίος έτυχε Γαλλικής μορφώσεως, και της Μαρίας Κομνηνού-Χατζηπαναγιώτη, απογόνου οικογενείας με σημαντική ιστορική διαδρομή κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Είναι εγγονή του Δρ. Ιωάννη Βαλασσόπουλου, Ιατρού, Πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πίζας & Παρισίων, Πολιτικού ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών & Παιδείας σε πολλές Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Επίσης, είναι εγγονή, εκ της μητρός της, του Αναστασίου Κομνηνού, ενάρετου ανδρός, ο οποίος διετέλεσε εφοπλιστής και επί σειρά ετών ιδιοκτήτης της επιχειρήσεως και διευθυντής του μεγάλου Καφενείου - Ζαχαροπλαστείου το «Ωρολόγιον» κάτωθι του Δημαρχιακού Μεγάρου στο Λιμάνι του Πειραιά. Είναι και δισέγγονη του πλοιοκτήτη Κώνστα Χατζηπαναγιώτη, εθνικού ευεργέτου του 1821.

Η οικογένειά της είχε επί σειράν ετών δεσμούς με τη Γαλλία, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό όσο & σε επιχειρηματικό ιδιαίτερα δε, σε τομείς ναυτιλίας, εμπορικών εξαγωγών μετάξης και αντίστοιχα εισαγωγών γαλλικών προϊόντων.

Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές της, στον Πειραιά, ήταν μαθήτρια της Ραλλείου Σχολής, σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, μετέβη στη Γαλλία για Πανεπιστημιακές σπουδές. Μετά από 4 χρόνια Πανεπιστημιακών Σπουδών στη Βιοχημία συνέχισε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λυών, απ’ όπου απεφοίτησε, πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα & στη συνέχεια ειδικεύθηκε στη Γυναικολογία.

Επιστημονική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέχισε με σπουδές Ιατρικής Ψυχολογίας & Φιλοσοφίας και Ηθικής της Ιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με αντίστοιχα διπλώματα & διακρίσεις από όλες τις Σχολές. Διετέλεσε εσωτερική βοηθός Γενικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Jean Bouvri (Ζαν Μπουβρί) & της Κλινικής Εugene Andre (Εζέν Αντρέ) στη Λυών.

Συμμετείχε από το 1972-1979 στο ερευνητικό πρόγραμμα ανίχνευσης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο «Ιατρική της Εργασίας» που εκπονούσαν από κοινού οι Βιομηχανίες Πήτερσεν & το Ινστιτούτο Παστέρ της Λυών. Συνεργάτις & βοηθός του Δρ (Pierre Haour) Πιέρ Αούρ, (διακεκριμένου ιατρού, γυναικολόγου μαθητού του Γεωργίου Παπανικολάου), στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Edouard Herriot (Εντουάρ Εριό), στο Αντικαρκινικό Κέντρο Leon Berard (Λεόν Μπεράρ) στο Τμήμα Γυναικολογικής Κυτταρολογίας καθώς & του Νοσοκομείου Vinatier (Βινατιέ) στο Τμήμα Συμβουλευτικής Γυναικολογίας όσον αφορά την Πρόληψη του Καρκίνου.

Ιδιώτευσε ως Ιατρός Γενική Γυναικολόγος στο προσωπικό της ιατρείο & στη συνέχεια διαδέχθηκε τον ίδιο το Δρ Pierre Haour (Πιέρ Αούρ). Συνεργάτη της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Vinatier (Βινατιέ) & του Ιατρικού Κέντρου Sevinier (Σεβινιέ),

Η Δρ Αικατερίνη Βαλασσοπούλου- Imbert, από το 1972-2012, επί 40 δηλαδή συναπτά έτη, υπηρέτησε κατά συνείδησιν την Ιατρική Επιστήμη με μοναδικό της γνώμονα ότι ο Ασθενής δεν είναι απλώς ένας πάσχων αλλά ένα Ανθρώπινο όν. Στο ενεργητικό της έχει εκτός από τη διδακτορική της διατριβή, πολλές εργασίες, συμμετοχές σε Επιστημονικές Συναντήσεις & Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια με εξόχως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, Ιατρικές Μελέτες & Άρθρα[3]

Στις 9 Απριλίου 2019 το Γαλλικό Κράτος, σε πανηγυρική τελετή, της απένειμε την Υψίστη Γαλλική Διάκριση[4] & την αναγόρευσε Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας για το εξαιρετικής αξίας πολυετές έργο της στον τομέα της Ιατρικής καθώς & τους τομείς της ανάπτυξης & διατήρησης διμερών σχέσεων, μεταξύ της Ελλάδος & της Γαλλίας σε επίπεδα Πολιτισμικά, Μορφωτικά, Κοινωνικά & Οικονομικά.

Οικογενειακή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι χήρα του Δρ Μax Ιmbert (Mαξ Εμπέρ), Ιατρού Ακτινολόγου, ο οποίος ήταν Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος της Κλινικής Eugene Andre (Εζέν Αντρέ), πρώην Στρατιωτικός Ιατρός, Βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου & ανάπηρος πολέμου, οποίος πέθανε το 1988.

Έχει δύο παιδιά που γεννήθηκαν στη Λυών: Τη Marie-Helene Imbert, Διπλωματούχο Νοσηλεύτρια, απόφοιτος Κρατικής Σχολής, & τον Δρ. Jean - Pierre Imbert, Ιατρό Ακτινολόγο.

Πολιτιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα αμιγώς Ιατρικά Θέματα, παράλληλα το ενδιαφέρον της εστιάσθηκε στην προβολή της μακραίωνης Ελληνικής Ιατρικής Κληρονομίας, τη διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης & την ανάπτυξη τόσο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και Γαλλίας[5] όσο & των διεθνών σχέσεων.

Κατέγραψε τις εξής λαμπρές διαδρομές:

• Πρόεδρος της Ενώσεως Γαλλία - Ελλάς από το 1982-1992.

• Επίτιμος Πρόξενος (άμισθος) της Ελλάδος στη Λυών από το 1991 έως το 2019 με εξουσία σε 9 περιοχές & με τις εξής δικαιοδοσίες:

  • Εκπροσώπηση του Ελληνικού κράτους[6]
  • Παροχή προστασίας & βοηθείας στους Έλληνες πολίτες, τόσο Κοινωνικής όσο & Ανθρωπιστικής φύσεως σε κάθε επίπεδο, όπως ιατρικό, ποινικό, δικαστικό & διοικητικό.
  • Δικαιοδοσία συμβολαιογραφική, δηλαδή Ελληνική Αρχή για εξουσιοδοτήσεις, συμβόλαια, δωρεές.
  • Έκδοση & επικύρωση εγγράφων οικογενειακών καταστάσεων, γεννήσεων, γάμων, πολιτικών γάμων,αποβιωτηρίων κλπ.
  • Επίσημες μεταφράσεις, βεβαιώσεις.
  • Παρεμβάσεις σε Ελληνικές & Γαλλικές αρχές.
  • Προώθηση σε Νοσοκομεία Γαλλικά & Ελληνικά.
  • Προώθηση οικονομικών ανταλλαγών.
  • Υποστήριξη της Γαλλοφωνίας δηλαδή ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Προώθηση Πανεπιστημιακών& σχολικών ανταλλαγών μεταξύ Λυών & Αθηνών.
  • Παρεμβάσεις υπέρ του ευρωμεσογειακού διαλόγου.
  • Ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών που είναι μια αναμφισβήτη πηγή πλούτου & για τις δύο, ιδιαίτερα από μέρους μιας Ελλάδος, κοιτίδος φιλοσοφικής σκέψης & πολιτισμού από την οποία η Γαλλία μπορεί να αντλήσει κατ’ εξοχήν πνευματικά οφέλη.

• Ιδρύτρια το 1993 του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ της Λυών, παραρτήματος του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ το οποίον ιδρύθηκε το 1911. Κατά τη διάρκεια της θητείας της & αξίζει να αναφέρουμε ότι παρέμεινε Πρόεδρος επί 21 χρόνια, από το 1993-2014, στόχευσε & επέτυχε να διατηρήσει & να μεταδώσει τα ήθη, τα έθιμα & τις Ελληνικές παραδόσεις τόσο στο Ελληνικό όσο & στο Γαλλικό στοιχείοτης Λυών. Οι Παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί, οι φορεσιές, τα κεντήματα, τα τραγούδια, το Θέατρο, η Μουσική & η πολύτιμη Ελληνική Γλώσσα λειτούργησαν επί των ημερών της ως γνήσιοι ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ της Ελλάδος στη Λυών & ως το Επίσημο Πολιτιστικό Τμήμα του Προξενείου.

• Μέλος του Προξενικού Σώματος της Λυών.

• Μέλος της Ελληνικής Κοινότητος της Λυών & των περιχώρων της

• Μέλος του Σώματος των επί τιμή Προξένων στη Γαλλία

• Μέλος της Γαλλικής Εταιρείας της Ιστορίας της Ιατρικής & της αντίστοιχης Διεθνούς από το 1984

• Μέλος του Κολλεγίου της Γυναικολογικής Ιατρικής

• Πρόξενος επί τιμή της Ελλάδος στη Λυών από 2019 εώς σήμερα

Παράλληλα με τον πολυσχιδή ρόλο της Προξένου, αξίζει να επισημανθεί η καταλυτική δράση & εμβέλειά της στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Λυών, την Ελληνική Κοινότητα καθώς & ο σημαντικός οικονομικός, κοινωνικός & πολιτιστικός ρόλος που διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια στη Λυών.

Επένδυσε ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της θητείας της, στην ανάπτυξη των ανταλλαγών & της πολυτομεακής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο & σε Ευρωπαΐκό επίπεδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]