Αιγοθηλόμορφα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το είδος Caprimulgus macrurus
Το είδος Caprimulgus macrurus
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes)

Τα αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes) είναι τάξη πτηνών, που περιλαμβάνει περίπου εξακόσια είδη. Συναντώνται σε όλες τις ηπείρους της Γης εκτός της Ανταρκτικής. Είναι πουλιά γενικώς νυκτόβια και εντομοφάγα. Πήραν το όνομά τους από την παλαιά ονομασία του μέλους τους «αιγόθηλος», που οφείλεται στην τελείως λανθασμένη άποψη των αρχαίων ότι, όταν εισχωρούσε τη νύχτα σε στάνες αιγοπροβάτων, τα βύζαινε, ιδίως τις αίγες (κατσίκες). Στην πραγματικότητα κυνηγούσε τα έντομα που σύχναζαν εκεί.

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταξινομική των πουλιών που απαρτίζουν την τάξη αυτή έχει από παλιά σημαδευτεί από δυσκολίες και αντιθέσεις, ιδίως στην περίπτωση της οικογένειας καπριμουλγίδες και τη συγγένεια και διεκδίκηση οικογενειών από την παραδοσιακά θεωρούμενη ξεχωριστή τάξη αποδόμορφα.

Η IUCN υιοθετεί σήμερα την εξής ταξινομική της τάξεως αιγοθηλόμορφα[1], που ακολουθεί πρόσφατες φυλογενετικές μελέτες του DNA:

Ο ορισμός αυτός ταυτίζει την τάξη με τον φυλογενετικό κλάδο Strisores.

Παραδοσιακά, τα αιγοθηλόμορφα θεωρούντο με βάση τη μορφολογία τους το ενδιάμεσο ανάμεσα στις τάξεις γλαυκόμορφα και αποδόμορφα.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αιγοθηλόμορφα τρέφονται κυρίως με έντομα, ενώ εξαίρεση αποτελεί το είδος καρίπειος, το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The IUCN Red List of Threatened Species». IUCN Red List of Threatened Species. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2020.