Αεροστάθμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο αεροστάθμη (κοινώς αλφάδι), αναφερόμαστε σε ένα ειδικό τεχνικό όργανο με το οποίο ελέγχεται η οριζοντίωση ενός επίπέδου, καθώς και η ακριβής κάθετη διάταξή του. Αποτελείται από ένα γυάλινο σωλήνα ευθύ ή ελαφρά κεκαμμένο, ή γυάλινη κάψα πλήρη ευκίνητου υγρού (αιθέρα ή οινόπνευμα) εντός του οποίου υφίσταται μικρή σχετικά φυσαλίδα αέρος ή άλλου μη αναμειγνυόμενου ρευστού (π.χ. Θειικός αιθέρας). Ο σωλήνας αυτός φέρεται υπό μορφή θήκης συνήθως σε κανόνα. Κάθε τέτοιος κανόνας περιλαμβάνει συνήθως δύο ή τρεις τέτοιες αεροστάθμες σε διαφορετικές θέσεις ως προς το διάμηκες αυτού (παράλληλα, κάθετα ή υπό γωνία 45°).

Η αεροστάθμη εφευρέθηκε, στη σημερινή του μορφή, το 1660 ή το 1661 από τον Γάλλο συγγραφέα, φυσικό και χαρτογράφο Μ. Τεβενό (Melchisédech Thévenot) και χρησιμοποιείται ευρύτατα για αλφαδιασμούς τόσο σε οικοδομικές και άλλες τεχνικές δραστηριότητες. όσο επίσης και ως φερόμενο εξάρτημα επιστημονικών, φωτογραφικών, κινηματογραφικών κ.λπ. συσκευών για την εξασφάλιση απαιτούμενης οριζοντίωσής τους. Η αεροστάθμη τύπου κάψας φέρει μικρό κύκλο εντός του οποίου κεντράρεται η φυσαλίδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αεροστάθμη είναι ο κυριότερος τύπος από τα αλφάδια που υπάρχουν, και χρησιμοποιείται και σε μεγαλύτερη έκταση. Υπάρχουν όμως και το αλφάδι του οικοδόμου (ή αλλιώς ξυλαλφάδι), καθώς και το αλφάδι του αμμοκονιαστή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, τόμ. 3ος, σελ. 142

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Spirit levels στο Wikimedia Commons