Αδελφότητα Φούτζιγουαρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αδελφότητα Φούτζιγουαρα (ιαπωνικά: 藤原 氏, Fujiwara-uji ή Fujiwara-shi), για λόγους συντομίας, πολλές φορές αναφέρεται ως Tōshi (ιαπωνικά: 藤 氏), κατάγεται από τη φυλή Nakatomi και συνεπώς κατάγεται απο την Ame-no-Koyane-no-Mikoto. Η αδελφότητα Fujiwara ήταν μια ισχυρή οικογένεια αντιβασιλέων στην Ιαπωνία. Η ιστορία της αδελφότητας, γραμμένη τον 8ο αιώνα μ.Χ ,γνωστή και ως  Tōshi Kaden (ιαπωνικά: 藤 氏 家 伝),  αναφέρει τα ακόλουθα στη βιογραφία του πατριάρχη της αδελφότητας, Nakatomi no Kamatari (614 μ.Χ–669 μ.Χ): της επαρχίας Takechi της επαρχίας Yamato «Ο Καματάρι, υπουργός του εσωτερικού ανακτόρου που ονομαζόταν επίσης" Chūrō ", ήταν άνθρωπος της περιοχής Takechi της επαρχίας Yamato. Οι πρόγονοί του κατάγονταν από την Ame no Koyane no Mikoto, και για γενιές ήταν αυτοί που όριζαν τις τελετές για τον Ουρανό και τη Γη, εναρμονίζοντας το διάστημα μεταξύ των ανθρώπων και των θεών. Επομένως, διατάχθηκε η αδελφότητα τους να ονομάζεται Ōnakatomi.


Η αδελφότητα δημιουργήθηκε όταν ο ιδρυτής, Nakatomi no Kamatari (614–669) της φυλής Nakatomi, ανταμείφθηκε από τον αυτοκράτορα Tenji με το τιμητικό «Fujiwara», το οποίο εξελίχθηκε ως επώνυμο για το Kamatari και τους απογόνους του. Με τον καιρό, το Φούτζιγουαρα έγινε γνωστό ως όνομα της αδελφότητας.


Η αδελφότητα Φούτζιγουαρα κυριάρχησε στην ιαπωνική πολιτική της περιόδου Heian (794–1185) καθώς είχαν το μονοπώλιο στις θέσεις αντιβασιλέων, sesshō και kampaku. Η πρωταρχική στρατηγική της οικογένειας για να αποκτήσει επιρροή ήταν μέσω του γάμου των κορών της αδελφότητας με τους αυτοκράτορες. Μέσα από αυτό, η Φούτζιγουαρα αποκτούσε επιρροή στον επόμενο αυτοκράτορα που, σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση εκείνης της εποχής, θα μεγάλωνε στο νοικοκυριό από την πλευρά της μητέρας του και θα όφειλε πίστη στον παππού του.

Καθώς οι παραιτούμενοι αυτοκράτορες ανέλαβαν την εξουσία ασκώντας insei (ιαπωνικά: 院 政, μοναστηριακός κανόνας) στα τέλη του 11ου αιώνα, και στη συνέχεια ακολούθησε η άνοδος της τάξης των πολεμιστών (σαμουράι), η αδελφότητα έχασε σταδιακά τον έλεγχό της πολιτικής.


Η αδελφότητα Φούτζιγουαρα του Βορρά (Ōshū Fujiwara) κυβέρνησε την περιοχή Tōhoku (βορειοανατολικά Honshū) της Ιαπωνίας κατά τον 12ο αιώνα.


Πέρα από τον 12ο αιώνα, συνέχισαν να μονοπωλούν τους τίτλους του sesshō και του kampaku για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου το σύστημα καταργήθηκε στην περίοδο των Meiji. Αν και η επιρροή τους μειώθηκε, μέλη της αδελφότητας παρέμειναν στενοί σύμβουλοι των διαδόχων Αυτοκράτορων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] https://www.britannica.com/topic/Fujiwara-family

[2] https://www.ancient.eu/Fujiwara_Clan/

[3] http://kansai-odyssey.com/fujiwara-clan-japan-history/

  1. «Fujiwara Family | Japanese family». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Fujiwara Clan». Ancient History Encyclopedia. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020. 
  3. kansaiodyssey16 (25 Σεπτεμβρίου 2018). «The Fujiwara Clan, Rise of Japan's Most Powerful Clan». Kansai Odyssey (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020.