Αδεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αδεία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑυτόδικος

Η Αδεία ή Αδαία (άκμασε 4ο-3ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν Ελληνίδα ευγενής. Ήταν σύζυγος τού Αυτοδίκου, ενός από τους τέσσερις σωματοφύλακες τού Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου (βασ. 323-317).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε την καταγωγή της και είναι γνωστή μόνο από αρχαιολογικές μαρτυρίες. Ο αδελφός τού Αυτοδίκου, ο Λυσίμαχος έγινε το 306 βασιλιάς της Θράκης, το 301 της Μ. Ασίας και το 288 της Μακεδονίας. Η Αδεία και ο Αυτόδικος κατείχαν εξέχουσα θέση στην Αυλή τού βασιλιά και ήταν από εκείνους που τού έμειναν πιστοί.

Σε κάποια στιγμή της βασιλείας τού Λυσιμάχου, αυτός αφιέρωσε ένα άγαλμα της Αδείας στο ιερό τού Αμφιαράρειου στον Ωρωπό. Το γλυπτό έχει τώρα χαθεί. Πρέπει να ήταν των τελευταίων ετών της ζωής του (απεβ. το 281) και ο Λυσίμαχος το αφιέρωσε σε αναγνώριση της Αρετής και της Εύνοιας, που είχε η Αδεία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αυτόδικο στρατιωτικό, σωματοφύλακα τού Φιλίππου Γ΄ τού Αρριδαίου και είχε τέκνα, δεν γνωρίζουμε όμως τα ονόματά τους.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adeia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).