Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδαρνάσης Γ΄ του Τάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδαρνάσης Γ΄ του Τάο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ადარნასე (Γεωργιανά)
Θάνατος896
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναDavid
Γεώργιος Β΄ του Τάο
Dinar of Hereti
ΓονείςΓεώργιος Α΄ του Τάο
Θυρεός

O Αδαρνάσης Γ΄ γεωργιανά: ადარნასე III Adarnase III (απεβ. 896) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας (μετέπειτα Γεωργίας) του κλάδου του Tάο-Κλαρτζέτι ήταν πρίγκιπας κληρονομικός ηγεμόνας του Tάο με τον τίτλο του δούκα των δουκών (eristavt eristavi).

Το όνομα Αδαρνάσης προέρχεται από τo Μεσοπερσικό Ādurnarsēh, με το δεύτερο συστατικό της λέξης (Nase) να είναι η γεωργιανή βεβαίωση του Μεσοπερσικού ονόματος Narseh, το οποίο τελικά προέρχεται από το Aβεστικό nairyō.saŋya-. Το Μεσοπερσικό όνομα Narseh υπάρχει και στα γεωργιανά ως Nerse.[1] Το όνομα Ādurnarsēh εμφανίζεται στην Αρμενική γλώσσα ως Atrnerseh.[2]

Ο Aδαρνάσης Γ΄ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γεωργίου Α΄ του Τάο, μετά το τέλος του οποίου σε μία δυναστική διαμάχη, τον διαδέχθηκε το 891. Η θητεία του Aδαρνάση Γ΄ ήταν βραχύβια: απεβίωσε έξι χρόνια μετά την άνοδό του, αφήνοντας πίσω του δύο γιους.

Είχε τέκνα:

  • Δαβίδ, ο μεγαλύτερος γιος του Aδαρνάση Γ΄, είχε επίσης τον τίτλο του eristavt-eristavi. Πρέπει να ήταν πολύ νέος, όταν απεβίωσε ο πατέρας του, και είναι αμφίβολο αν κυβέρνησε ποτέ. Ο ίδιος απεβίωσε το 908 και δεν άφησε κανέναν γιο.[3]
  • Γεώργιος Β΄ ο Μέγας, δούκας του Τάο.
  • Ντίναρ, προσηλυτίστρια βασίλισσα του Χερέτι.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Chkeidze, Thea (2001). «GEORGIA v. LINGUISTIC CONTACTS WITH IRANIAN LANGUAGES». Encyclopaedia Iranica, Vol. X, Fasc. 5, σσ. 486–490. https://iranicaonline.org/articles/georgia-v-. 
  2. Rapp, Stephen H., Jr (2014). The Sasanian World through Georgian Eyes: Caucasia and the Iranian Commonwealth in Late Antique Georgian Literature. Routledge. σελ. 335. ISBN 978-1472425522. 
  3. Toumanoff, Cyril (1967). Studies in Christian Caucasian History, pp. 490-5. Georgetown University Press.