Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδέσποτα νιάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδέσποτα νιάτα
ΣκηνοθεσίαΝόρμαν Τόρογκ
ΠαραγωγήΤζον Γ. Κόνσινταϊν
ΣενάριοΝτόουρ Σκάρι
Έλιανορ Γκριφιν
Τζον Μίχαν
ΠρωταγωνιστέςΣπένσερ Τρέισι
Μίκι Ρούνεϊ
Χένρι Χαλ
ΜουσικήΈντουαρντ Γουόρντ
ΦωτογραφίαΣίντεϋ Βάγκνερ
ΜοντάζΈλμο Βερόν
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 9/9 /1938
Κυκλοφορία1938
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Σπένσερ Τρέισι με τον μικρό Μπομπς Γουότσον σε σκηνή της ταινίας

Η ταινία Αδέσποτα νιάτα (αγγλ. Boys Town) είναι βιογραφικό δράμα παραγωγής 1938 σε σκηνοθεσία Νόρμαν Τόρογκ. Η ταινία πραγματεύεται το έργο του πατέρα Έντουαρντ Φλάναγκαν, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ίδρυσε την Πόλη των αγοριών, μέρος στο οποίο φιλοξενούνταν φτωχά ανήλικα αγόρια. Ο Σπένσερ Τρέισι βραβεύτηκε με το δεύτερο του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία.

Ο αιδεσιμότατος Έντι Φλάναγκαν (Σπένσερ Τρέισι), ένας άνδρας που προσπαθούσε να βοηθήσει τους κακοποιούς να μπουν στον ίσιο δρόμο, κατάλαβε μετά την επίσκεψή του στη φυλακή, για να εξομολογήσει έναν θανατοποινίτη, ότι για τους ενήλικους απατεώνες, είναι δύσκολο να ξεφύγουν από την παρανομία και ότι η αρχή όλων το κακών έχει να κάνει με την παιδική ηλικία. Έτσι αποφασίζει να δημιουργήσει μια πόλη για αγόρια που να κυβερνάτα από αυτά, προσπαθώντας να βοηθήσει άστεγα παιδιά που κινδυνεύουν να εμπλακούν με την παρανομία να γίνουν τίμιοι πολίτες. Το εγχείρημα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς ο πατέρας Φλάναγκαν δεν έχει καμιά οικονομική βοήθεια πέρα από εκείνη του φίλου του Ντέιβ Μόρις (Χένρι Χαλ), αλλά σιγά σιγά καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να δημιουργήσει την Πόλη των Αγοριών, όπου φιλοξενούνται 500 άπορα αγόρια. Κάποια μέρα ένας βαρυποινίτης κατάδικος, ο Τζο Μαρς (Έντουαρντ Νόρις) τον καλεί στη φυλακή όπου κρατείται για να του αναθέσει την κηδεμονία του μικρού του αδερφού, Γουάιτι (Μίκι Ρούνεϊ), ο οποίος ονειρεύεται να ακολουθήσει τα χνάρια του μεγάλου του αδελφού. Ο Γουάιτι αρνείται να ακολουθήσει τον πατέρα Φλάναγκαν στην Πόλη των Αγοριών, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή. Όταν φτάνουν στην Πόλη, ο Γουάιτι ξεδιπλώνει όλη την αρνητικότητα του χαρακτήρα του κάνοντας τα υπόλοιπα παιδιά να τον αντιπαθήσουν και αψηφά τον κανονισμό του μέρους. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν ο Γουάιτι στην προσπάθειά του να το σκάσει από την Πόλη, προκαλεί το ατύχημα ενός μικρού αγοριού του Πίουι (Μπομπς Γουότσον). Η θλίψη του για το συμβάν τον καταβάλλει και φεύγει από την Πόλη των Αγοριών προσπαθώντας να σκεφτεί τι να κάνει για να σώσει τον μικρό Πίουι, στο δρόμο του όμως συναντά τον αδελφό του, που το έχει σκάσει από τη φυλακή και έχει ληστέψει μια τράπεζα με τη βοήθεια των συνεργών του. Ο Γουάιτι πυροβολείται στο πόδι μέσα στην συμπλοκή και ο αδελφός του τον αφήνει σε μια εκκλησία και τηλεφωνεί στον πατέρα Φλάναγκαν, για να πάει να τον πάρει από εκεί. Όταν ο πατέρας Φλάναγκαν και ο Γουάιτι επιστρέφουν στην Πόλη των Παιδιών καταφθάνει η αστυνομία και τους πληροφορεί ότι ο Γουάιτι καταζητείται για τη ληστεία της τράπεζας και τον φόνο ενός νυχτοφύλακα. Ο Γουάιτι τότε βρίσκεται σε δίλημμα καθώς δε θέλει να καρφώσει τον αδελφό του αφενός, θέλει όμως να καθαρίσει το όνομά του αφετέρου.

Πληροφορίες παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία που γυρίστηκε έπειτα από επιθυμία του προέδρου της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούι Μπι Μάγιερ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής, έτρεφε μεγάλο σεβασμό για την καθολική πίστη. Χρόνια αργότερα ο Μάγιερ δήλωσε ότι από όλες τις ταινίες που γυρίστηκαν στην MGM, όσο εκείνος ήταν πρόεδρος, τo Αδέσποτα νιάτα ήταν η αγαπημένη του.[1][2] . Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε μυθοπλασία, αλλά αναφέρεται σε ένα πραγματικό πρόσωπο, τον πατέρα Έντουαρντ Φλάναγκαν, ιδρυτή της "Πόλης των Αγοριών" στην Όμαχα της Νεμπράσκα[1]. Ο Σπένσερ Τρέισι ήταν από την αρχή το επικρατέστερο όνομα για να ερμηνεύσει το ρόλο του αιδεσιμότατου Φλάναγκαν, ενώ ο ρόλος του απείθαρχου Γουάιτι δόθηκε στον δεκαοχτάχρονο, τότε, Μίκι Ρούνεϊ, ανερχόμενο αστέρι της MGM. Ο ρόλος του μικρού Πίουι επρόκειτο να δοθεί στον Φρέντι Μπαρθόλομιου, παιδί θαύμα της περιόδου γνωστό για τις ερμηνείες του στις ταινίες Δαυίδ Κόπερφιλντ και Άννα Καρένινα, αλλά τελικά προτίμησαν τον Μπόμπς Γουότσον για το ρόλο, καθώς πίστεψαν ότι ο Μπαρθόλομιου δε θα ήταν πειστικός στο ρόλο.

Η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία μετά την προβολή της, κάνοντας εισπράξεις 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφέροντας στη Metro-Goldwyn-Mayer κέρδη δυο εκατομμυρίων[3].

Ο Σπένσερ Τρέισι βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία για δεύτερη φορά (είχε κερδίσει το πρώτο του ακριβώς ένα χρόνο πριν για την ερμηνεία του στην ταινία Δαίμονες των κυμάτων (Captains Courageous, 1937). Την ημέρα της απονομής, όταν ο Τρέισι σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο του μίλησε για τον πατέρα Φλάναγκαν λέγοντας: "Αν είδατε εκείνον μέσα από μένα, σας ευχαριστώ". Την επομένη της νίκης ένας αντιπρόσωπος της MGM δήλωσε αυθαίρετα ότι ο Τρέισι επρόκειτο να δωρίσει το Όσκαρ του στον πατέρα Φλάναγκαν. Η απάντηση του Τρέισι ήταν: "Κέρδισα αυτό το πράγμα και το θέλω". Τότε η Ακαδημία των βραβείων αναγκάστηκε να φτιάξει άλλο ένα Όσκαρ και να το στείλει στην Πόλη των Αγοριών. Η επιγραφή έλεγε: "Στον πατέρα Φλάναγκαν, του οποίου η ανθρωπιά, η απλότητα και το κουράγιο του, με βοήθησαν να λάμψω στην προσπάθειά μου. Σπένσερ Τρέισι[4]".

Βράβευση:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Σπένσερ Τρέισι
  • Ιστορίας - Έλιανορ Γκρίφιν και Ντόουρ Σκάρι

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Τζον Γ. Κόνσινταϊν
  • Σκηνοθεσία - Νόρμαν Τόρογκ
  • Πρωτότυπου σεναρίου - Τζον Μίχαν και Ντόουρ Σκάρι

To 1941 γυρίστηκε και σίκουελ της ταινίας με τίτλο: Τα Αδέσποτα Νιάτα Μεγαλώνουν (Men of Boys Town) με πρωταγωνιστές τους Σπένσερ Τρέισι και Μίκι Ρούνεϊ.

  1. 1,0 1,1 Clooney, Nick (Νοέμβριος 2002). The Movies That Changed Us: Reflections on the Screen. New York: Atria Books, a trademark of Simon & Schuster. σελ. 205. ISBN 0-7434-1043-2. 
  2. «The Religious Affiliation of Movie Producer Louis B. Mayer». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2016. 
  3. James Curtis, Spencer Tracy: A Biography, Alfred Knopf, 2011 p370
  4. Clooney, p. 212-213

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]