Αγώνας τυριού του Κούπερς Χιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο αγώνας το 2013

Ο αγώνας τυριού του Κούπερς Χιλ (αγγλικά: Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake) είναι ένας αγώνας που πραγματοποιείται τη τελευταία Δευτέρα του Μάη (Spring Bank Holiday), στο Κούπερς Χιλ, κοντά στο Γκλούσεστερ, στην Αγγλία.

Στον αγώνα αυτό οι συμμετέχοντες τρέχουν πίσω από ένα κεφάλι τυρί Γκλούσεστερ, βάρους 3 -4 κιλών, που το αφήνουν να κατρακυλήσει σε μια απότομη πλαγιά, στο Κούπερς Χιλ. [1] Όποιος περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού κερδίζει το τυρί. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται δεξιά και αριστερά της πλαγιάς για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Ο αγώνας αρχικά διεξαγόταν την Ημέρα της Πεντηκοστής (Whit Monday) αλλά τελικά μεταφέρθηκε στη τελευταία Δευτέρα του Μάη. Αναφορικά με την προέλευσή του υπάρχουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη ο αγώνας σχετίζεται με τη διατήρηση δικαιωμάτων βόσκησης στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη έχει παγανιστική προέλευση. Ειδικότερα φέρεται να υπήρχε το έθιμο να κατρακυλούν στην πλαγιά του λόφου δεμάτια από φρύγανα, που τα είχαν βάλει φωτιά, μετά το τέλος του χειμώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά στον αγώνα γίνεται το 1826 αν και από τότε ήταν γνωστό ότι ήταν παλαιότερη παράδοση.

Ο αγώνας παραδοσιακά διεξάγεται από και για τους κατοίκους του χωριού Μπρόκγουερθ του Γκλουσέστερσαϊρ αλλά τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν και άτομα από άλλες χώρες. Το 1993 δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν από τους οποίους οι τέσσερις σοβαρά. Δεκαέξι χρόνια αργότερα ο αγώνας ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας αλλά το 2011 διεξήχθη και πάλι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]